Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Stjärnkocken lämnar restaurangbranschen: "Psykisk terror"

21 sep, 2017 
AvAnaïs González Cruz
Obetald övertid, sexuella trakasserier och ren mobbning. Isabella Morrones starka inlägg berör tusentals.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Isabella Morrone har arbetat som kock i 12 år. Under sin karriär har hon bland annat lagat mat på några av Stockholms främsta restauranger, varit anställd på Michelin-belönade krogar utomlands och även medverkat i tv-programmet Kockarnas Kamp.

Men nu har hon fått nog.

I ett långt inlägg på sin blogg berättar Isabella om en bransch där obetald övertid, sexuella trakasserier och mobbning är vardagsmat:

Jag skulle inte rekommendera restaurangbranschen till någon. Jag har varit med om allt möjligt. Chefer som skickar snoppbilder. Chefer som sätter på praktikanter. Psykisk terror … Sjuka kockar som är magsjuka står och kräks i golvbrunnen på stjärnkrogen. Dom kan inte gå hem. För vem ska jobba då? …

Jag jobbade på en annan stjärnkrog när jag var yngre. Där jobbade vi ca 250 timmar i månaden och fick inte ett skit för det förutom vår lön. Ingen OB ingen övertid, inte ett skit. Ingen vågade säga något. Jobbade vissa dagar 07-01 för att hinna. Vad är det för liv? Chefen var helt galen och mådde psykiskt dåligt. Han brukade kalla oss alla för horor i köket när det blev något fel och det blev eventuella väntetider … 

Annons

Jag har blivit tafsad på ett antal gånger. Fått sexuella inviter av nästan alla manliga kollegor jag jobbat med. När dom är fulla förstås, sen dagen efter på jobbet beter dom sig fortsättningsvis som idioter.”

Läs också: ”Linnea Claeson: Ingen flicka ska behöva få en dicpic”

Inlägget har fått stor spridning på nätet och många hyllar nu Isabellas mod för att hon vågar tala ut om de vidriga arbetsvillkoren.

Nu ska stjärnkocken sadla om och flytta ner till Skåne, ett beslut som hon delvis fattat efter att ha blivit utbränd förra året. Där ska hon driva Bella På Österlen, ett intimt hemma hos-koncept för max 10 gäster per kväll.

Detta har gjort att jag nu efter 12 år har bestämt mig för att jobba själv. Ingen ska någonsin igen få trycka ner mig och bestämma vad jag ska göra. Jag bestämmer över mig själv och jag värderar mig själv högt. Jag sprang raka vägen in i väggen förra året och har inte återhämtat mig … Nu är det dags för ett nytt kapitel i livet med min älskade framtida man och katter och massvis med fina dressyrhästar och sjukt mycket rolig mat”, avslutar hon inlägget.

Foto: bellapaosterlen//Instagram

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons