Allt om anklagelserna mot regissören Staffan Hildebrand

Staffan Hildebrand

Regissören har ställt upp på intervju för att bemöta anklagelserna. Foto: Expressen/Anna-Karin Nilsson.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
1:45

Efter reklamen: Så gör du om du utsätts för sexuella trakasserier på jobbet

(1:45)

Boktiteln G som i Gärningsman, av författaren Sören ”Sulo” Karlsson och researchern Deanne Rauscher spinner på en av Hildebrands mest uppmärksamma filmer – G som Gemenskap från 1980-talet. I filmskaparens arsenal finns också klassiker som Sökarna och Stockholmsnatt med en ung Paolo Roberto.

I boken som släpptes torsdagen 2 december avslöjas historier om unga pojkar med trasiga hemförhållandens som hamnat i klorna av vuxna män i maktposition. I centrum för många av berättelserna återfinns Staffan Hildebrand.

Detta anklagas Staffan Hildebrand för

Författarna har intervjuat ett stort antal personer som berättar om tiden från Staffan Hildebrands lägenhet då övergreppen pågick. De skildrar hur då unga pojkar med stökig bakgrund tilläts festa och bo hos regissören, samtidigt som de utlovades filmroller eller andra lockande arbetsuppgifter i hans filmprojekt. Men till ett pris av sexuella tjänster.

Groomingen skedde över tid med små steg. Två av männen som intervjuas var 13 respektive 15 år när det började, och berättar om hur Hildebrand målmedvetet manipulerade dem att det inte var konstigt med sex mellan ett barn och en äldre man.

– Han gick in på att när man var ung så var man osäker på vad man ville. Han berättade om sex mellan män och att det i Grekland fanns en tradition att de äldre männen tog hand om de yngre och ledsagade dem genom livet, säger en av de utsatta till Expressen.

”Helt plötsligt är ens idéer intressanta”

Detaljer om de sexuella övergrepp som Hildebrand sägs ha utsatt pojkarna för redogörs för mer i boken och Expressens intervjuer. En av pojkarna förklarar också i samma intervju hur det hela gick till:

– Jag skulle vilja säga att det är väldigt subtilt. Man hamnar i ett förlopp som man dras med i, och som blir svårt att ta sig ur. Man blir också i händelsernas centrum, man får mycket uppskattning. Man blir lyssnad på som man kanske inte blir av andra vuxna. Ens idéer är intressanta.

Han fortsätter:

– Helt plötsligt ska man vara med och skriva manus till nån film! Eller så ska man vara assistent eller vad det nu kan vara. Och man har en roll och en uppgift, så att man liksom är viktig och så där.

Staffan Hildebrands egna ord om övergreppen

I en intervju med Expressen erkänner filmregissören motvilligt sin skuld. Om än att han inte då förstod att han gjorde något fel.

– Inte då, men nu med den kunskapen, med Metoo och allt det här... Självklart är det fel. Han var ju inte mogen så att säga att förstå sin sexualitet vid den åldern. Men han var väldigt mogen och utvecklad och en intressant person, säger Hildebrand.

”G som i Gärningsman ska bli en försoningens bok”

Han tycker dock inte själv att han manipulerade de unga pojkarna utan menar på att han då trodde att det fanns ett samtycke.

– Jag trodde att det var en form av jämbördig... då trodde jag det. Nu förstår jag att det inte var så. Då förstod jag inte det.

Staffan avslutar intervjun med be om ursäkt och säga att han ångrar sig och hoppas att G som i Gärningsman ska bli ”en försoningens bok”.

Källa: Expressen, Bokfabriken

Redaktionens tips

Peter Jöbacks självutlämnande bok – övergreppen, uppväxten, karriären

Frida Boisen om övergreppen: Ärren har varit svåra att läka

Marianne Mörck efter alla sexuella övergrepp – valt ett liv utan män

Dela på: