Skarp kritik mot sportlovsresorna: "Ingen kan ta semester från pandemin"

sportlov 2021 corona

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Sportlovsveckorna pågår för fullt i Sverige och trots coronapandemin väljer många familjer att besöka de svenska fjällen för att åka skidor.

En rad åtgärder har tagits för att följa restriktionerna på skidorterna, såsom stängda värmestugor, ett maxantal på kunder i butiker och restauranger och uppmaningar om att hålla "en stavlängds avstånd" i liftköer.

Ändå tycks många turister ha svårt att följa restriktionerna, samtidigt som resandet inom landet bidrar till att sprida smitta mellan regionerna.

Turister har tagit med sig smittan till fjällen

Såväl Åre som Sälen larmar nu om en tilltagande smittspridning av covid-19, där turisterna står för en betydande andel av antalet bekräftade fall. Förra veckan mer än fördubblades antalet självtester i Åre, från ett snitt på 400 coronaprov i veckan till 900 tester förra veckan.

– Det är ju en väldigt stor ökning vecka sju och vi har gjort mycket reklam för att man verkligen ska provta sig när man känner sig förkyld eller har hosta, säger Anna Fremner, biträdande primärvårdschef vid region Jämtland/Härjedalen, till Ekot.

Ett 70-tal skidturister har bekräftats smittade i Sälenområdet och omkring 40 gäster i Åre. Smittan uppges också spridas bland säsongspersonalen och de boende i området.

– 15 procent är gäster som inte kan ha blivit smittade i Åre, utan hade smittan med sig, säger smittskyddsläkare Micael Widerström till Ekot.

sportlov corona 2021

Trots uppmaningar om att hålla "en stavlängds avstånd" ökar smittspridningen i de svenska fjällen.

Värmland larmar om trängsel

Även länsstyrelsen i Värmlands län larmar om en ökad trängsel och oro för stigande smittal.

”Sportloven har börjat och redan under helgen syntes tendenser till att de som stannar för att handla, äta och gå på toaletten har tagit semester från pandemin” skriver länsstyrelsen i sin veckorapport, enligt Aftonbladet.

Vissa turister struntar helt enkelt i restriktionerna, menar man i rapporten.

”Stora sällskap handlar tillsammans eller äter ihop på restauranger genom att dra fram extra stolar. Vissa serveringsställen får extra tillsyn eftersom möblering och skyltning ändras fort till det sämre. Det svåra är att det drabbar verksamhetsutövaren när enskilda individer väljer att ta semester från restriktionerna,” skriver länsstyrelsen.

Smittspridning i restauranger och stugor

Det finns framför allt två platser där smittan riskerar att spridas under skidsemestern, berättar Anna Skogstam, biträdande smittskyddsläkare i Region Värmland, för Aftonbladet.

– Det handlar om serveringsställen, både på plats men också på vägen, samt där folk bor på anläggningarna. Det kan till exempel handla om att man delat stuga med en familj från en annan region, säger hon.

Många svenskar har börjat tröttna på de långvariga restriktionerna, erfar Folkhälsomyndigheten, där man är oroad över rapporterna från fjällvärlden.

– Det låter väldigt oroväckande. Ingen kan ta semester från pandemin, säger Folkhälsomyndighetens enhetschef Karin Tegmark Wisell till Aftonbladet.

I går gick Region Stockholm ut med att man inför distansundervisning på högstadiet och gymnasiet under vecka 10 – veckan efter regionens sportslov – för att minska risken för ökad smittspridning efter lovet.

Foto: TT

Redaktionens tips
Nya rekommendationer i Stockholm: Bär munskydd även inomhus
Corona: 5 nya åtgärder som ska minska smittspridningen
Karin fick långtidscovid: "Jag blev frisk – men aldrig helt fri"
Dela på: