Spaning: Här är trenderna från Allt för Hälsan-mässan 2017!

I helgen som gick var det återigen dags för Sveriges största årliga hälsomässa – Allt för hälsan, på Älvsjömässan i Stockholm.

Och även om vi kunde testa några lite mer udda saker, som det magnesiumberikade mineralvattnet Donat eller vibrationsplattor för träning, så fanns det några starka trender som vi inte kunde undgå:

 

Träning:

Yoga var en av trenderna på mässan. Yoga studio fanns på plats

Yoga

Yogan ser ut att vara hetare än någonsin, och det finns varianter för alla behov. Ett helt hörn av mässan tillägnades yogisar, inklusive en yogastudio mitt i mässhallen, där den som ville slappna av lite mitt i mässhetsen kunde försöka med det. Det fanns även gott om tillbehör som kläder och mattor och block och instruktionsböcker för alla intresserade.

Du kunde testa löpsteget på plats hos RunAcademy!

Löpning

Löpningen håller i sig även den här gången. Med mycket fokus på teknik. Det fanns möjlighet att analysera sina fötter och hitta de perfekta löpskorna för just dig, eller så kunde du få hela din löpstil analyserad av RunAcademy på deras medhavda löpbana!

Även bland föreläsningarna syntes löpning som ett frekvent tema, då vi både kunde lära oss om teknik men även om styrketräning för löpare och lite kring upplägg av löppass.

Ergonomi

Hur stor skillnad gör tre träningspass i veckan – om du sitter dåligt vid skrivbordet i 40 timmar? Många av oss har dagliga vanor som sliter på kroppen, och flera av mässutställarna hade just ergonomi som tema. Bland annat kunde vi testa en ”skrivbordscykel” – för den som vill träna och jobba samtidigt. Eller en pall med en luftkudde med piggar på.

Föreläsningarna handlade bland annat om kroppslig hållbarhet, smarta rörelser och hur man sitter rätt.

 

Kost

Vid RÅ testade vi rödbetsshots!

Shotta dig frisk

Förutom magnesiumvattnet Donat som vi nämnde ovan så var drycker något vi kunde testa på flera olika ställen på mässan. Och kanske mest populärt var shots!

Vi testade shots med gurkmeja, ingefära, acai, mjölksyrat örtte, blåbär och MYCKET mer! Och det ska vara rena råvaror – inga tillsatser. En av utställarna som visade detta var RÅ, som hade vad som liknade en bar med olika shots av ingefära, citron, lingon, tranbär – och inte minst rödbeta. Deras RÅ Koncentrat, med 90 procent rödbeta och 10 procent lingon ska vara perfekt för den som vill orka mer i sin träning. Detta då rödbeta är rikt på nitrat som enligt forskning hjälper kroppen att förbruka mindre syre vid exempelvis skidåkning eller löpning.

Sesamsmör, mandelsmör, valnötssmör, hampasmör, solrossmör – vi älskar raw-trenden!

Clean eating

Näringsrikt, naturligt och fräscht är några ledord för kosten just nu. Även om vi fortfarande kunde se en del proteinshakes och tillskott med en innehållsförteckning vi knappt kan läsa, så går vi tillbaka mot få och naturliga ingredienser. Raw food är ett praktexempel på detta.

Istället för mirakelpiller med ”allt du behöver” hittar man nu mer pulver, smör och vätskor på en enda ingrediens.

Grönt är skönt. Spenat, spirulina och aloe vera är några härliga exempel.

Alger och Aloe

Gröt är skönt – inte minst i hälsokretsar! Alger är supertrendigt just nu, mycket på grund av sitt höga innehåll av protein, omega 3 och mineraler. Några extra heta gröningar är spirulina, chlorella, kelp och nori. Som pulver är det lätt att slänga med en matsked i smoothien eller juicen, eller varför inte ha den hel som en del i salladen?

Aloe Vera är fetbladsväxten som aldrig verkar gå ur tiden. Extra populär är den i hudvård, men sägs också lugna en orolig mage. Biosa och Forever var två av utställarna med aloe vera.

Även örter och kryddor sågs i allt från drycker och bakning till hudvård och skönhet.

Foto: Gustav Kaiser/Stockholmsmässan, Mikaela Alex

Utvald läsning