Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Sonen Lances svåra uppväxt – berättar om Magnus Hedmans missbruk

18 nov, 2021 
Sonen Lance om svåra uppväxten under Magnus Hedmans missbruk
I flera år under Lance Hedmans uppväxt led hans pappa Magnus av ett missbruk. I Behandlingen berättar Lance nu om de svåra åren och hur de har präglat honom.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 saker om Magdalena Graaf som du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om Magdalena Graaf som du kanske inte visste

En som medverkar i det nya tv-programmet Behandlingen är Lance Hedman, son till Magdalena Graaf och Magnus Hedman. I ett avsnitt berättar han nu om sin uppväxt, som han beskriver som mörk.

– Det har varit ett mörkt liv. Jag har mycket fina stunder, men det har varit mörkt. Jag tror inte att folk har förstått hur mörkt det har varit, säger Lance nu när han öppnar upp sig i programmet.

”Jag har hållit på dö flera gånger”

Personerna som medverkar i Behandligen har alla någon form av beroendeproblematik och lider av psykiska ohälsa. Lance har genom åren dämpat sin ångest med alkohol, något han nu vill få en sund relation till.

– Jag har hållit på dö, flera gånger. Vaknar upp och ska aldrig mer dricka. Men tre dagar senare så är det någonting som gör att jag tänker 'den här gången kommer jag att klara det, den här gången kommer det att bli bra'. Men då håller jag på att dö den kvällen också. Det är någonting som är vrickat och fel, säger han och konstaterar att han inte kan fortsätta leva så.

Annons

Han konstaterar i samma veva att han vet att mycket av det kommer från hans barndom. När han var fem flyttade familjen från Skottland till Sverige, och hans föräldrar Magdalena och Magnus separerade.

– Den stora förändringen kom när vi flyttade hem till Sverige, och mamma och min pappa flyttade isär. Det var då pappa började leva ut sina ungdomsår, kan man säga. Påtänd eller borta för det mesta, eller sov. Jag tror att jag hade en sköld, jag ville inte erkänna att situationen var som den var. Så jag försökte bara leva på som vanligt, jag försökte hålla allt inom mig, jag sa ingenting till någon. Vilket kan bli ganska tungt när man är så ung, säger han och fortsätter:

– Det var jag, min storebror och min lillebror som tog hand om varandra under en lång period. Pappa var liksom inte där. Han var antingen hög eller så sov han. Vi kunde gå i flera veckor och bara äta chokladpuffar. Det var ju inte bara ett halvår, eller ett år, det här pågick ju tre-fyra år, det var ett helvete.

Magnus Hedman med Isak, Lance och Tristan.
Magnus Hedman med Isak, Lance och Tristan.

Mörkret efter att storebror Isak gick bort

Det är ingen hemlighet att den tidigare fotbollsstjärnan Magnus Hedman levt i ett missbruk. Det har varit många rubriker under åren, och Lance berättar om skammen han kände när situationen hemma blev offentlig. När det han försökt att dölja så länge blev något som hela Sverige visste om.

Annons

– Jag skämdes väldigt mycket för pappa. Tillslut kom det ut, då blev det ju offentligt. Då visste alla om det. Det var då flykten startade på riktigt, säger han och fortsätter:

– Jag stängde av mina känslor så hårt, under så lång tid, för jag orkade inte känna någonting. Jag hade inte kraften till att känna någonting. Hade jag känt en enda jobbig grej till hade jag fan dött, kändes det som.

Det enda som kunde dämpa hans känslor och hans ångest var att ha kul med sina vänner, något som resulterade i att det blev mycket alkohol.

– Jag tror inte ens min mamma kan förstå att jag mår som jag mår, säger han.

Lance ord om bortgångne brodern Isak

Men livet tog en vändning när pappa Magnus försökte sig på ett liv som nykter – tills livet tog en vändning igen, då mörkare än någonsin. Lance storebror Isak gick bort i en tragisk olycka i augusti 2014.

– Pappa försökte vara nykter, och han klarade det ganska bra. Så då började livet komma tillbaka lite, man fick lite hopp. Och då dog min storebror, precis när man började få lite hopp igen.

Magdalena Graaf och Magnus Hedman med barnen Isak och Lance.
Magdalena Graaf och Magnus Hedman med barnen Isak och Lance.

Idag, ett par år efter storebror Isaks bortgång, har Lance fått en annan förståelse kring vad hans bror gick igenom.

Annons

– Jag förstår ju vad som gick igenom min brors huvud nu, när jag blivit lite äldre. De känslorna som jag har måste han haft, fast tusen gånger värre. Vi hade förmodligen samma spöken tänker jag, för vi har ju samma uppväxt och vi levde i samma skit. Det jag känner idag tror jag att han kände när han var 19.

Relationen med pappa Magnus Hedman idag

Relationen med pappa Magnus är idag, efter alla svåra år, mycket bra. Något som Lance tycker är viktigt att påpeka efter allt han berättat om.

– Får jag tillägga en sak som jag glömde säga. Idag är pappa den bästa pappan som går att ha.

Lance Hedman med båda sina föräldrar, som var på plats när han tävlade i Let's dance 2019.
Lance Hedman med båda sina föräldrar, som var på plats när han tävlade i Let's dance 2019.

Behandlingen sänds på Discovery+ och Kanal 5 på torsdagar.

Foto: TT

Annons