Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Söndag 29 mars: Dagens största corona-händelser

29 mar, 2020 
Viktigaste händelserna kring coronaviruset 29 mars 2020
Stabilt läge i Sverige enligt Tegnell, New York är hårt drabbat och nya rön kring barn och coronasmitta.
Annons

Obs! Du läser en äldre artikel: Missa inte dagens sammanfattning!

Senaste nytt om coronaviruset

Läget i Sverige:

Antal bekräftat smittade i Sverige: 3 700
Dödsfall: 110
Antal som intensivvårdas/vårdats: 269

Källa: Folkhälsomyndigheten. (Uppdaterat 29 mars klockan 14.02)

Tegnell: Det alla gör i Sverige har effekt

– De sista tre, fyra dagarna har vi legat på ungefär lika många fall per dag. Det är en positiv utveckling, säger Folkhälsomyndighetens statsepidemilog Anders Tegnell.

Han konstaterar att ökningen i antalet smittade äldre som man såg för några dagar sedan har stabiliserats. 255 personer får eller har fått intensivvård, jämfört med 239 personer under lördagen, enligt statistik från Svenska intensivvårdsregistret. Nu skrivs även personer ut från intensivvården, enligt Tegnell som säger vidare att antalet intensivvårdsfall närmast minskat de senaste dagarna.

– Det alla gör här i landet måste rimligen ha en effekt. För det här ser så väldigt annorlunda ut än vad det sett ut i många av de länderna som råkat riktigt illa ut, säger Tegnell till TT.

Annons

Antibiotikaresistens bakom dödsfall av covid-19?

Covid-19 är en infektionssjukdom som orsakas av ett virus och kan alltså inte behandlas med antibiotika. Däremot kan en komplikation till följd av sjukdomen vara bakteriell lunginflammation – och det är där ytterligare problem kan uppstå.

Staffan Normark, professor i mikrobiologi vid Karolinska Institutet, säger till Aftonbladet att det är fullt rimligt att anta att antibiotikaresistensen påverkar dödstalen i Italien och Spanien, även om vi inte har data på det än.

Kan antibiotikaresistens påverka dödligheten av coronavirus?

Familj drabbad av coronavirus – alla fick olika symtom

MåBra har pratat med Barbara Westertaklax, som är inne på tredje veckan i hemkarantän – och snart tredje veckan som coronasjuk. Även hennes man och barn är konstaterat coronasmittade, men alla uppvisar olika symtom

Läs hela intervjun här

Fortsatt stor men stabil press på Stockhom

I dagens lägesrapport från Region Stockholm framgår att ytterligare 119 personer är bekräftat smittade av coronaviruset. Det är dock 108 färre smittade än igår, då 227 fall rapporterades i regionen. Det finns nu totalt 1657 konstaterat coronasmittade i Stockholm. Cirka 8700 personer i länet har provtagits för covid-19.

Annons

Vårdstudenter kan jobba extra med opåverkat studiemedel

Under måndagen väntas regeringen föreslår att fribeloppet för studiemedel ska avskaffas tillfälligt. Detta för att vårdstudenter ska kunna arbeta i extra inom vården utan att studiemedlet påverkas. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot. För studier på heltid är annars fribeloppet ca 90 000 kronor, vilket innebär att en student som tjänar mer inte rätt till lika mycket studiebidrag. Förslaget bedöms enligt Ekot kosta en miljard kronor.

Försiktigt positivt i Italien

Det hårt drabbade Italien har för andra dagen i rad en minskning av antalet dödsfall.En toppnotering gjordes i fredags, då 919 människor avled. Sammanlagt 10 779 dödsfall har registrerats i landet sedan utbrottets början, meddelar institutet för civilskydd, vilket är en tredjedel av alla liv som krävts under coronautbrottet. Antalet smittade har dock ökat det senaste dygnet från 92 472 personer till 97 689.

Annons

Masstestning i Sverige?

Regeringen planerar att ge Folkhälsomyndgiheten i uppdrag att testa flera svenskar för corona, rapporterar Sveriges radios Ekot.

Uppdraget ska enligt samma källa vara att ”skyndsamt ta fram en nationell strategi för att utöka provtagning för covid-19” men det framgår inte av radions rapportering om det innebär en ”masstestning”.

På Folkhälsomyndigheten meddelade man förra veckan ”För att möta hälso- och sjukvårdens och samhällets behov av ökad provtagning och diagnostik av covid-19 bjuder Folkhälsomyndigheten i nästa vecka in en rad aktörer till ett samråd.”

I samma pressmeddelande framgår att inbjudan går ut till ”myndigheter, högskolor, universitet och företag såsom digitala vårdgivare. Inbjudan går också till de laboratorier som kan bidra till att öka landets testkapacitet och som inte redan i dag utför klinisk mikrobiologisk diagnostik av covid-19 på uppdrag av regionerna.”

Annons

”Undvik svenska fjällen i påsk!”

I ett uppmärksammat debattinlägg i Östersundsposten signerat åtta läkare i Region Jämtland Härjedalen framgår en tydlig risk med massturism till svenska skidorter i påsk.

”Vi ser att ”stormen” är i Stockholm men det börjar blåsa även här. Enligt de prognoser vi har kommer sjukfallen i covid-19 att öka lagom till påskhelgen. Vi har redan problem med vår egen personal som insjuknat eller måste vara hemma med sjuka barn och vi ser en kommande materialbrist.”, skriver de och uppmanar turister att ställa in planerade resor och återkomma nästa säsong istället.

Läs hela inlägget här

Fler hotell på skidorter väljer nu att stänga till påsk. Bland annat Copperhill i Åre och Romme.

New York hårt drabbat

I New York har antalet smittade ökat med 7 195 på ett dygn och totalt är det nu 59 513 personer som smittats i den amerikanska delstaten. Antalet döda har stigit till 965 personer. På ett dygn har 237 människor avlidit till följd av coronaviruset, skriver Reuters.

Annons

Outvecklat enzym kan rädda barnen

MåBra har tidigare rapporterat att barn drabbas annorlunda av coronaviruset än vuxna. Bara mellan en och fem procent av de som blir sjuka i det nya coronaviruset är barn, visar en sammanställning av de vetenskapliga studier som hittills gjorts. Dessa är bland annat från Kina, Italien och USA och gjorda på nästan 100 000 smittade individer.

Det finns två teorier om varför barn så sällan blir sjuka. Dels att de har en outvecklad form av det enzym som får coronaviruset att fästa i kroppen, men också att de utsätts för andra typer av coronavirus och därmed har bättre immunförsvar. Läs mer på svt.se

Kinesiska Wuhan öppnar igen

Staden där allt började, kinesiska Wuhan, börjar långsamt öppnas för omvärlden. Ingen i Wuhan får ännu lämna staden, men trafik och transport börjar sakta öppnas. Ingen får dock lämna områden förrän den 8 april, rapporterar TT. I Wuhan bor det 11 miljoner människor.

Annons