Sommarpratande Eveline Jacobson om våren på IVA: "En krigszon"

IVA-sjuksköterskan Eveline Jacobson, 37, jobbar på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Hennes sommarprat i ”Sommar i P1” guidar lyssnarna runt på intensivvårdsavdelningen under en rådande pandemi – och hon beskriver sin arbetsplats under våren som en ”krigszon”.

Eveline Jacobson har tolv års erfarenhet som specialistsjuksköterska, men inget kan förbereda en för läget som blev i vården under våren.

– Under de värsta månaderna befann vi oss i ett ”ta det som finns”-läge, säger hon.

Hon beskriver hur läkemedel ofta tog slut, hur de dagligen fick försöka hitta nya lösningar, nya blandningar av sömnläkemedel och smärtlindring.

Få förstår vad IVA är

Eveline undervisar oss också i hur det egentligen fungerar på en IVA-avdelning – hur det krävs sju personer för att vända en sövd person, att man på intensiven återskapar dag och natt genom att kvällstid släcka ner och prata mer dämpat, trots att patienterna är sövda, etc.

– Intensivvård är lite som ett svart hål, många har hör talas om det men typ ingen förstår egentligen vad det är, säger hon.

Eveline beskriver också hur intensivvården inte alltid är den sista utvägen, och att vissa av de som nekats IVA-vård under våren antagligen inte hade klarat sig om de lagts i respirator, på grund av andra underliggande sjukdomar de haft.

Eveline Jacobson i Sommar i p1

Eveline Jacobson berättar om våren på IVA i sitt sommarprat.

Hon pratar även om de plötsliga hyllningarna hon och hennes kollegor fått under våren.

– Det är så till den grad att man nästan blir generad. För oss är det verkligen våran vardag, vi arbetar med sån här vård varje dag, året om. Varje natt, jul, midsommar – alltid. Men det sker nu under såna extrema former och under en press vi inte tidigare varit med om, men det är ändå alltid något som vi alltid gör.

Skillnaden säger hon, är att den här gången skedde det under så lång tid, och med kollegor som aldrig jobbat med intensivvård förut.

Ber lyssnarna följa rekommendationerna

Hon vill också ge en känga till alla hon ser på sociala medier, som slutat ta pandemin på allvar, som umgås, går på barer och restauranger och trängs på stränderna.

– Det är så frustrerande att människor verkar tro att det är fritt fram nu bara för att det har lättat lite (på sjukhusen). Det fortsätter att komma in patienter, och de som ligger där vårdas med tung intensivvård i veckor, säger hon.

De har fortfarande nästan tredubbel kapacitet på avdelningen, men nu till sommaren går de ner på minimal styrka för att personalen ska kunna få sin välbehövliga semester.

Eveline Jacobson avslutar med att påminna om vikten av att hålla avstånd och tvätta händerna. Hon säger att skillnaden mellan de flesta människor och henne själv är att hon inte kan stanna hemma.

– Till alla er som inte följer rekommendationerna vill jag bara säga; ”Fan ta er”, säger hon.

Lyssna på hela avsnittet här

Foto: SR/Mattias Ahlm

Läs mer:

Greta Thunberg om kändisarmötena: Blir så ytligt

Tegnell i Sommar: Sveriges dödstal borde ha kunnat undvikas

Therése Lindgren berättar om våldtäkten i Sommar i P1

Utvald läsning