Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Sommar i P1: Caroline Farberger om resan från man till kvinna

20 jun, 2019 
För knappt ett år sedan skrev Caroline Farberger historia som första toppchef inom svenskt näringsliv att öppet berätta om sin resa från man till kvinna. En resa som hon kommer att berätta mer om i sitt Sommar i P1 den 1 juli i år.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En tidig morgon i september 2018 gick Carl Farberger till sitt vd-jobb på Ica Försäkringar. Några timmar senare var det Caroline Farberger som lämnade arbetsplatsen. Kollegorna hade då blivit informerade om att Caroline var mitt uppe i en pågående könskorrigering från man till kvinna.

Kort efter att medarbetarna på Ica Försäkringar fått reda på nyheten gick Caroline ut med samma information till svenska folket. Det var i ett reportage i Di Weekend som vd:n valde att berätta om sin resa – och därmed skriva historia som första högre näringslivschef att öppet berätta om sin väg från man till kvinna.

– Att öppna upp sig så här är hisnande för en person som jag, sa Caroline Farberger till Di Weekend i reportaget.

Hustrun hjälpe Carl att bli Caroline

Caroline hade länge känt att något var fel men inte riktigt kunnat säga vad det var. Till slut frågade hustrun Ylva rakt ut om det möjligen kunde vara som så att Caroline, då Carl, egentligen ville vara tjej – och med det lossnade allt. I mars 2017 gick startskottet på resan mot att bli kvinna.

Annons

En resa som vi kommer att få höra mer om den 1 juli, när Caroline debuterar som värd i Sommar i P1.

– Jag kommer att berätta om min resa från att ha levt som man till att leva som kvinna. I och med min arbetsposition kommer jag också att prata om mina erfarenheter av att bryta normer i näringslivet och om jämställdhet, säger Caroline när vi träffar henne under presskonferensen.

Caroline om reaktionerna hon fått

Carolines mod och öppenhet har uppmärksammats och hyllats i hela landet. I februari i år vann hon till exempel pris för ”Årets hbtq” på QX Gaygala i Stockholm, och under sitt tal på scen valde hon då att tacka alla som stöttat henne under vägens gång. Ett stöd som hon förklarat som avgörande för att våga.

Med sitt Sommar i P1 hoppas Caroline att fler ska ta steget och våga leva ut. Samtidigt som hon vill tona ner könsskillnaderna och förklara att kompetens är det som ska bedömas – inte kön eller hudfärg.

– Jag har tagit mig den självklara rätten att leva som den jag är, och det vill jag att alla andra också ska göra, oavsett vilken sort man tillhör. Jag är precis samma person som innan, bara det att jag nu är kvinna – och oavsett vad vill jag så klart bli bedömd på min kompetens.

Foto: Jessica Gow/TT

Läs mer:

Stina Wollter om tuffa tiden: ”Valde att inte lyssna”

Molly Sandén om kraschen: ”Har försökt vara alla andra till lags”

Annons