Sofie Jahn om livet på hästgården: "Det värsta jag fick uppleva"

Carina Bergfeldt och Sofie Jahn SVT.
Sophie Jahn om nattliga skräckridningarna på hästgården
Slå på ljud

Radiodokumentären Hästgården i P1 vann Stora journalistpriset 2018, för sitt berättande om ridläraren som dömts för sexualbrott mot sina elever på 1990-talet. Trots det kunde han fortsätta ridskoleverksamheten efter att ha avtjänat sitt fängelsestraff – och även fortgå med med övergreppen.

I slutet av 2019 blev det även klart att TV4 ska göra en dramaserie baserad på händelserna, i samarbete med ridlärarens äldsta dotter, Sofie Jahn.

– Under min uppväxt har jag sett på när kvinnor och barn, samt min egen familj, blivit utsatt för övergrepp av min pappa. När andra kunde välja att lämna gården gick mitt liv ut på en överlevnadsstrategi och att räkna ner tills 18-årsdagen då jag äntligen skulle nå ett liv i frihet. Nu får jag berätta min historia om livet bakom stängda dörrar, om maktmissbruket och att hantera min pappas beteende. Jag kämpade inte bara för min egen överlevnad utan även för mina yngre syskon och gårdens hästar, sa hon då i ett pressmeddelande.

Sofie Jahn i Carina Bergfeldts talkshow

I den nya talkshowen med Carina Bergfeldt i SVT, som har premiär kl 21 den 15 januari, är Sofie Jahn en av gästerna. Hon berättar om livet på hästgården på Ekerö, och om några av de trauman hon varit med om.

Sofie Jahn berättar för Carina Bergfeldt.

Sofie Jahn berättar för Carina Bergfeldt om uppväxten på hästgården på Ekerö.

Bland annat berättar hon om de så kallade nattridningarna:

– Det är det värsta jag fick uppleva som barn. Ett exempel på det är att han, ju mer klockan blev på kvällen, desto mer drack han. Och han drack mycket. Det gjorde att han kunde få för sig att: ”Nu ska vi rida in den här ohanterade hästen”. Om man inte är hästmänniska, eller uppvuxen med hästar, så är det typ som att ta in en häst från vildmarken, och så ska man tämja den, berättar Sophie Jahn i programmet.

Pappa tittade på – hästarna fick panik

Utan hjälp från någon vuxen tvingades Sofie då få på den oinridna hästen både sadel och träns, samt lära den alla grunder under en och samma natt – moment som vanligtvis ska göras varsamt över tid, och av experter för att vara säkra. Samtidigt satt pappan tyst och tittade på från läktaren och bedömde henne.

– Bara de momenten med en häst som aldrig gjort det... Vissa hästar kunde ju få panik – sparka bakut och lägga sig ner och rulla. Det kan ju bli farligt för ett barn, säger Sophie Jahn till Carina Bergfeldt.

Sofie berättar att hon under åren lärde sig att läsa av pappans beteende och redan under dagen kunde få hintar genom hans andning, blickar och sätt att prata, som kunde avslöja om det skulle bli en hemsk natt.

Andra gäster i första avsnittet av Carina Bergfeldts talkshow är statsminister Stefan och Ulla Löfven och artisten Benjamin Ingrosso.

Se hela inslaget med Sofie Jahn i första avsnittet av Carina Bergfeldt i SVT, som sänds kl 21 den 15 januari 2021.

Foto: SVT

Utvald läsning