Smittbärarpenning och corona – det gäller om du hamnar i karantän

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

För varje dag som går får vi höra om fler som smittas med covid-19 av det nya coronaviruset. Idag, onsdag, har regeringen dessutom beslutat att karensavdraget ska slopas, temporärt. Staten betalar ut sjukpenning första dagen i sjukfallet.

Det är också många om inte kan gå till jobbet för att de är smittade eller antas vara det, och måste sjukskriva sig eller sättas i sjukarantän i fjorton dagar – trots att man egentligen känner sig hyfsat frisk. I det här läget kan man ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan, som omfattar alla allmänfarliga sjukdomar och därmed även covid-19.

Vad är smittbärarpenning?

Smittbärarpenning kan du få om du inte kan/får arbeta på grund av att du är eller antas vara smittad av en allmänfarlig sjukdom. Du som är arbetslös kan också få smittbärarpenning, om du kan söka jobb men inte får på grund av smitta. Men du kan också få ersättning för eventuella resor du tvingas göra, som i samband med läkarundersökningar.

Om du inte kan jobba på grund av någon av dessa punkter har du rätt till smittbärarpenning:

  • En läkare har beslutat att du inte får söka arbete på grund av du är smittad eller kan vara smittad av en allmänfarlig sjukdom.
  • Du ska till en läkare för att utreda om du har en smittsam sjukdom.
  • Du har en sjukdom, en smitta, ett sår eller annan skada som gör att du inte får hantera livsmedel.

Det krävs också att du har ett läkarintyg som säger att du av dessa anledningar inte bör jobba, redan från första dagen du inte jobbar.

Hur mycket kan man få i smittbärarpenning?

Med smittbärarpenning får du knappt 80 procent av din sjukpenninggrundande inkomst, men högst 543 kronor per dag, enligt Försäkringskassan. Din sjukpenninggrundande inkomst är baserad den lönen du hade innan du blev arbetssökande.

Vad behövs för reseersättning?

Vill du få ut reseersättning för resor du tvingas göra till läkarundersökningar, kontroller eller behandlingar? Då behöver du skicka in följande dokument till Försäkringskassan:

  • kvitton på dina resekostnader.
  • kvitton som visar att resorna gällde en sjukdom som är allmänfarlig enligt smittskyddslagen.

Vad räknas mer än coronaviruset?

Som allmänfarlig sjukdom räknas förutom covid-19 även ett 30-tal andra sjukdomar som är smittsamma och kan göra riskgrupper väldigt sjuka, bland dessa finns också salmonella, smittsam gulsot och tuberkulos. Även fågelinfluensan och ebola finns på listan.

Smittbärarpenning om sjuk i corona?

Om du insjuknar i covid-19 eller någon annan allmänfarlig sjukdom ska du däremot INTE ansöka om smittbärarpenning – då ska du istället sjukanmäla dig till Försäkringskassan och ansöka om sjukpenning, som också ligger på omkring 80 procent av lönen. De första två veckorna står arbetsgivaren för sjuklönen, därefter kan du ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan.

Pengar om inte smittad?

Du kan däremot inte söka smittbärarpenning för att du själv väljer att inte gå till jobbet på grund av misstänkt smitta, du måste ha intyg från läkare. Om ditt företag sätter alla eller vissa anställda i karantän, och ni inte kan jobba hemifrån, är det arbetsgivaren som avgör om du får ersättning. Hör med din arbetsplats vad som gäller!

Vab och corona

Om ditt barn är smittat eller antas vara det kan ansöker du om vab-ersättning som vanligt. Men kom ihåg att du behöver läkarintyg om barnet måste vara hemma i mer än sju dagar. Du får alltså ingen ersättning om du väljer att hålla barnet hemma på grund av rädsla för smitta.

Källa: Försäkringskassan   Foto: TT, Försäkringskassan

Läs mer:

Coronaviruset: Karensdagen tas bort – det här innebär beslutet

Corona: Misstänker du att du är smittad? Det här ska du göra!

Coronavirus eller vanlig influensa? Här är skillnaderna!

Senaste nytt om Coronaviruset:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Hur ser det ut med smittspridningen, varför är viruset dödligare för män än kvinnor – och vilka är skillnaderna på vanlig influensa och coronasmittan? Här har vi samlat våra artiklar om coronaviruset och covid-19!

Läs allt om coronaviruset här

Redaktionens tips
Dela på: