Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Skippa dofterna – nu börjar Parfymfria veckan!

06 nov, 2016 
Vissa tycker att parfym luktar gott, andra blir sjuka av det. För andra gången arrangeras nu Parfymfria veckan i Sverige. Kampanjen ska få oss att lämna dofterna hemma.
Annons

Under vecka 45, mellan den 7 och 13 november, pågår kampanjen Parfymfria veckan i Sverige. Kampanjen arrangeras av Astma- och Allergiförbundet i syfte att öka medvetenheten om doftallergi och uppmärksamma behovet av hänsynstagande.

Doftöverkänslighet, sensorisk hyperreaktivitet/SHR, är relativt vanligt bland vuxna. Drygt 6 procent uppfyller kriterierna för diagnos. Långt fler, omkring 33 procent, anger själva att de har någon form av doftöverkänslighet.

Liknar astma

Orsaken till känsligheten anses vara en överretbarhet i det sensoriska nervsystemet. Personer med SHR beskriver ofta luftvägssymtom som liknar dem som kan ses vid astma, allergi eller KOL.

– Vi vill uppmärksamma doftöverkänslighet eftersom att det är ett stort problem för så många. Stöd gärna Parfymfria veckan, det är enkelt, säger Maritha Sedvallson, ordförande i Astma- och Allergiförbundet.

Så stödjer du Parfymfria veckan:

1. Välj parfymfria produkter
Detta gäller framförallt schampo, balsam, kroppslotion, tvättmedel och sköljmedel. Många produkter parfymeras i onödan, men det lanseras också hela tiden nya, parfymfria alternativ.

Annons

2. Spara din parfym till privata tillfällen
Att få känna oss hela och rena är en förmån i vår del av världen. Men vill du visa hänsyn i det offentliga rummet tar du bara fram parfymflaskan vid tillfällen när du är säker på att alla i omgivningen uppskattar doften.

3. Visa extra hänsyn i utsatta miljöer
För den som är överkänslig mot parfym är platser som vårdinrättningar, skolor och arbetsplatser omöjliga att välja bort. Ingenstans uppskattas visad hänsyn lika mycket som här. Gör dina medmänniskor en tjänst – skippa dofterna åtminstone den här veckan.

Läs också: 5 diagnoser som ofta avfärdas som inbillning

Källa: Astma- och Allergiförbundet

Text: Margaretha Malmgren

Foto: Astma- och Allergiförbundet, Shutterstock

Annons