Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Skandalerna vi minns från Biggest loser: ”Hamnade i mörkt hål”

30 jan, 2023 
Biggest loser 2023
En deltagare diskades för vågfusk, en annan dömdes till fängelse och en tredje hade en riktigt tung period efter sin medverkan.
Ja, det har hänt mycket kring Biggest loser genom åren.
Annons
Olyckorna vi minns i våra favorit-dokusåpor och tv-programBrand logo
Olyckorna vi minns i våra favorit-dokusåpor och tv-program

Det är dags för en ny säsong av Biggest loser, programmet där deltagarna gör en resa mot ett hälsosammare liv.

Den första säsongen i Sverige sändes 2005, och genom åren har det hänt en hel del. Här är några av de mest minnesvärda händelserna från Biggest loser.

Föll fem meter och bröt nacken

Under inspelningen av Biggest loser VIP 2018 blev produktionens läkare Mikael Sandström vittne till en svår olycka där Therese Adela Pettersson, som även hon arbetade med programmet, bröt nacken efter att ha fallit fem meter.

Doktor Mikael var först på plats efter olyckan.

– Jag sprang dit, det kan ha tagit 15–30 sekunder. Hon ligger en och en halv trappa ner på en stenavsats, medvetslös och andas inte, sa han i Aftonbladet.

Annons

Therese förlorade medvetandet, och när hon vaknade upp efter närmare en halv minut kom chocken – och skräcken. Hon som dansat och sjungit sedan barnsben var rädd för att hon blivit förlamad.

– Jag var säker på att jag skulle dö, det var som en mardröm man inte vaknar upp från, förklarade hon.

Hon åkte akut in på sjukhus där hon opererades och sedan väntade rehabilitering, idag är hon åter på benen och hon ser det som att hon hade änglavakt.

Vinnaren dömdes till fängelse

Simon Kachoa kammade hem bucklan i tävlingen 2013, och året därpå fick förfrågan om att medverka i Let’s Dance. Kändisskapet gjorde att han började festa mycket och i samband med en utekväll greps han för ringa narkotikabrott.

– Jag tappade bort mig själv just där och då. Jag som person tidigare tror jag aldrig någonsin skulle kunna göra en sådan sak. Jag hade sådan ångest. Jag trodde att mitt liv var över, förklarade han om domen i specialprogrammet Biggest loser - Vad hände sen? från 2017.

Simon Kachoa
Simon Kachoa

Den kriminella banan slutade dock inte där och en tid senare åkte han fast för att ha bedragit människor på stora summor pengar med påhittade träningsresor. 2018 dömdes han till sex års fängelse samt krav på att återbetala de sex miljoner kronor han lurat folk på.

Annons

”Vi vill få sjuka före- och efterbilder..!”

De enorma viktrasen i tävlingen är knappt någon ögonbrynshöjare längre. Men den tidigare tränaren Olga Rönnberg har riktat kritik mot metoderna, trots att hon själv arbetat i produktionen. 2017 varnade hon sina följare att imponeras av deltagarnas viktnedgång.

”Först och främst: det är en TÄVLING i vikt och folk tar till olika (ibland drastiska) metoder (utan att lyssna på sina tränare). Det mesta visas INTE på TV. Det FILMAS dygnet runt men ni ser bara 45 min recap av veckan. Typ”, skrev hon på sina sociala medier samtidigt som hon gjorde klart att flera av de som tävlar går upp i vikt efter inspelningen.

Olga Rönnberg var inte nöjd med metoderna under Biggest loser.
Olga Rönnberg var inte nöjd med metoderna under Biggest loser.

Programmets tidigare tränare Mikael Hollsten höll efteråt med sin tränarkollega.

– Vi uppmuntrar självklart inte till tio timmar träning per dag. Men vi jobbar med chock-tv. Vi vill få sjuka före- och efterbilder. För vi vill visa deltagarna vad de är kapabla till. Men vi tar vårt ansvar, vi pratar med de här människorna, sa han till Hänt.

Annons

Kränkt över förfrågan

När podcastprofilen Hanna Widell fick frågan om att vara med i Biggest loser VIP, blev hon allt annat än glad.

– Jag tycker man kan ringa och be om ursäkt, förklarade hon i Fredagspodden.

Hanna Widell blev inte glad över Biggest loser-frågan.
Hanna Widell blev inte glad över Biggest loser-frågan.

Hanna sa direkt till personen från TV4 som ringde att hon tog illa vid sig, och att hon blev kränkt – och påpekade att hon på egen hand redan gått ner 25 kilo.

Internationella drogskandalen

Den största skandalen runt Biggest loser står den amerikanska versionen för. Under sommaren 2017 anklagade nämligen deltagaren Joelle Gwynn tränaren Bob Harper och hans assistent för att ha gett deltagarna illegala viktminskningspiller under inspelningen 2008.

– Han har en brun papperspåse med piller. Han säger: ”Ta den här drogen, den kommer verkligen hjälpa dig”, sa Joelle Gwynn i en intervju med The New York Post.

Bob Harper anklagades för att ha givit deltagarna illegala viktminskningspiller.
Bob Harper anklagades för att ha givit deltagarna illegala viktminskningspiller.

När Joelle Gwynn sökte stöd hos produktionens läkare uteblev stöttningen.

– Läkaren gav mig bara en dålig ursäkt om varför de använder hjälpmedel och att det var vårt beslut som deltagare om ville ta dem eller inte, fortsatte Joelle Gwynn.

Annons

Bob Harper bemötte anklagelserna i en intervju med Page Six, men han varken förnekade eller dementerade.

– När de tidigare deltagaren gick ut kändes det som att de var superarga och bara letade efter en ursäkt för att säga det de sa. Det kändes som att de var upprörda och arga och behövde lägga skulden på någon för hur deras liv ser ut idag, säger Bob Harper.

”Hamnade i ett svart hål!”

Mona Eriksson gick ner 49,4 procent av sin kroppsvikt och med det kammade hon hem tävlingen 2020. Men kort efter att vinstruset runnit av föll hon ner i en djup svacka, detta eftersom hon pressat sig själv så hårt under inspelningarna av programmet.

Mona Olsson inför sin medverkan i Biggest loser 2020.

– Jag hamnade i ett ganska så svart hål efter finalen, för det var väldigt tufft, men jag tog mig tillbaka starkt, lever ett helt annat liv idag och har min sambo som jag bor med, så det slutade bra, sa Mona till Hänt ett år efter vinsten.

Annons

Idag arbetar hon själv som personlig tränare.

Diskades efter vågfusk

Under 2018 klev deltagaren Bartosz Komenda in i tävlingen (för andra gången) med målet att vinna hela konkarongen. Men tvingades bara några få veckor senare lämna efter anklagelser om fusk. Dagar innan inspelningen började hade han parkerat sin bil en bit bort från slottet där deltagarna bodde.

Produktionen hittade en våg i Bartosz Komendas bagagelucka – och diskade honom.
Produktionen hittade en våg i Bartosz Komendas bagagelucka – och diskade honom.

När produktionen fick nys om bilens existens fann de en våg i bagageutrymmet – en upptäckt som ledde till att Bartosz tvingades lämna inspelningen med omedelbar verkan. Bartosz nekar till anklagelserna, istället hävdar han att vågen inte ska ha fungerat samt att den ska ha tillhört en annan deltagare.

– Den låg där för att en annan deltagare bad mig lägga den där, efter att jag berättat att min bil stod i närheten. Det var ingenting jag brydde mig om, det är knappast det som avgör om man går ner i vikt eller inte.

Annons

Stora pengabråket

Anna Book blev den första kändisen att segra i Biggest loser VIP. Inspelningen var kantad av bråk och flera gånger hamnade hon i luven med bland andra Camilla Henemark.

Oenigheterna förföljde även Anna efter att kamerorna stängts av. Efter sin medverkan krävde hennes pr-agent Alexander Erwik artisten på 74 000 kronor.

Anna Book vann Biggest loser VIP 2017.
Anna Book vann Biggest loser VIP 2017.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska Anna ha fått 372 000 kronor för sin medverkan i bantnings-serien, men enligt pr-agenten ska hans del av kakan ha uteblivit.

– Jag tycker det är otroligt skenheligt faktiskt. Det handlar om 74 400 plus moms. Det är mitt procentuella arvode på hennes Biggest loser-arvode.

Anna förnekade att de två ska ha haft ett samarbete vid den tidpunkten.

– Han var inte inte min agent då. Vi hade inget avtal med varandra. Vi hade bara avtal mellan augusti och december 2016, sa hon då.

Foto: TT

Annons