Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Årets hemma-semestrar kan ge vattenbrist i sommar

12 jun, 2020 
corona och hemmasemester kan ge vattenbrist i sommar
I år blir det "hemester", alltså semester hemma, för många tack vare coronaviruset. Det kan göra att vi får brist på vatten i sommar. Flera kommuner har redan infört bevattningsförbud.
Annons

7 saker att göra på semestern hemmaBrand logo
7 saker att göra på semestern hemma

I sommar kommer många att tillbringa sina semestrar hemma tack vare coronaviruset, vilket innebär att mer vatten kommer att gå åt till hemmapooler, bevattning och allmän förbrukning.

– Många är hemma och kommer att ha semester i Sverige i år. Mycket av våra fritidsaktiviteter är kopplade till vatten, och då ökar användningen, säger Fredrik Vinthagen som är pressansvarig på branschorganisationen Svenskt vatten, till Svd.

Risk för vattenbrist i olika delar av landet

Nu varnar man för att det finns risk för vattenbrist på olika håll i landet. Just nu är grundvattennivåerna under de normala i Svealand och Götaland, enligt SMHI. På Gotland och i västra Götaland är nivåerna väldigt mycket lägre än normalt. Enligt SMHI skulle det behövas mer regn än vanligt i flera månader för att komma upp till normal grundvattennivå.

– Det är ingen brist på själva vattnet, vi gör så kallat falskt grundvatten där vi pumpar in sjövatten i en grusås, sedan går det in till vattenverken för rening, säger Helene Sylvefjord, kommunikationschef på Sörmland Vatten till TT.

Annons

Men risken är alltså att vattenverken inte klarar av att rena och producera det vatten som behövs. Inte minst till pooler och trädgårdar. I Sörmland har man nu börjat erbjuda leverans av vatten till de som ska fylla upp pooler för att minska lite på trycket i övrigt.

I flera kommuner råder redan bevattningsförbud

Sommaren 2018 var varm och torr och på olika håll infördes bevattningsförbud under dagtid, något man nu gör igen, för att jämna ut vattenförbrukningen över dygnet. Det kan handla om att man inte får fylla upp pooler eller vattna i trädgården förrän sent på kvällarna.

I flera kommuner har man redan infört bevattningsförbud eller till viss del bevattningsförbud. Bland annat Flen, Katrineholm, Vingåker, Vårgårda, Västervik och Östhammar. Det gäller också delar av Forshaga, Gotland, Karlskrona, Simrishamn och Sjöbo.

Beroende på hur vädret ser ur framöver kan vattenläget bli mer ansträngt. Personer med egen brunn i områden där man har låga vattennivåer uppmanas att vara uppmärksamma på sin tillgång till vatten och hålla sig informerade om hur det utvecklas.

Källa & foto: TT

LÄS MER:

Därför ska du aldrig lämna din vattenflaska i bilen

Är det farligt att dricka för mycket vatten?

Därför är vatten inte alltid det bästa sättet att återfukta

Annons