Sanna Lundell: Glad att jag berättade om mammas självmord

Sanna Lundell mot en tegelvägg.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Det var år 2017 som Sanna Lundells mamma Barbro Zackrisson tog sitt liv. Det tog Sanna – välkänd journalist, programledare och bloggare hos allas.se – fyra år att våga prata öppet om sin mammas självmord. I ett känslosamt blogginlägg berättade hon om alla de känslorna som alltid kommer över henne i samband med årsdagen den nionde mars. I en intervju med allas.se berättade hon vidare om det speciella i att förlora en anhörig i suicid.

Sanna Lundell bryter tystnaden om mamman Barbro Zackrissons självmord

– Man förlorar någon man älskar, men sen är det alla andra frågor kring det. Det här med att det känns så otroligt onödigt, det blir en egen sorg på något sätt. Alla obesvarade frågor, att sörja att man inte fick se henne gammal, den har många bottnar den sorgen, så den pågår och kommer säkert alltid finnas där, sa hon då.

Sanna Lundell: Utmanande att berätta om mammas död

Efter att hon så öppenhjärtigt berättat om sin mammas självmord och den stora sorg hon upplevt under de gångna åren, var Sanna tvungen att ta en paus från sin blogg. I ett nytt inlägg förklarar hon nu sin frånvaro.

”Jag behövde en paus efter mitt senaste inlägg. Det var känslomässigt utmanande för mig att skriva. Att bryta tystanden som jag låtit omsluta mammas död, att välja att vara öppen med det som hände den nionde mars 2017”.

Glad att hon vågade berätta

Samtidigt skriver hon att hon är glad över att hon vågade berätta.

”Nu med en tids perspektiv är jag så glad att jag valde att dela med mig, att få visa hela mig. Inte behöva hålla fasad. För mammas död genomsyrar hela mitt liv”.

Sanna Lundell efter familjetragedin: "I början var sorgen brutal"

I sitt nya blogginlägg skriver Sanna att hennes liv är så tydligt indelat i ett före och ett efter. Den nionde mars 2017 har för all framtid satt sitt avtryck på hennes liv, även om det i dag känns lite ljusare.

”Jag är till exempel glad att jag ens kan le igen. Att jag kan somna utan att gråta. Att det kan gå hela dagar, till och med veckor utan att jag ramlar ner i det där svarta hålet av obesvarade frågor och varför, varför, varför. Glad över att jag kan känna längtan och sug och engagemang, för det kunde jag inte under hela första året efter hennes död. Att jag har visioner och idéer igen. Drömmar. Att saknaden inte äter upp mig fullständigt, numer bara lite i bland”.

Vill lyfta stigmat kring självmord

En av anledningarna till att Sanna valde att berätta om sin mammas självmord är att hon vill hjälpa till att ta bort det tabu som omgärdar suicid. Hon hoppas att vi genom att prata om självmord ska ta bort de fördomar som finns – som att självmord är ett val och en egoistisk handling.

Sanna Lundells hyllning till 20-åriga dottern Olga

– Vi har en sådan stigmatiserad bild av suicid, människor blir ju helt stumma när man berättar om dödsorsaken. Vi får någonstans lära oss att tro att det är val, men ju mer jag lär mig förstår jag att det inte är det. Det är en nödlösning som uppstår när människor är sjuka och inte förstår hur de ska ta sig, ingen frisk människa väljer att avsluta sitt liv, har hon tidigare berättat för allas.se.

Foto: TT

Sanna Lundell om svåra åren som medberoende med Mikael Persbrandt

Kändispar som är eller har varit särbos – och trivs med det

Sanna Lundell om ryggsmärtan efter sonen Fox olycka

Dela på: