Så ska mördarsniglarna bekämpas – nya okonventionella metoden

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
0:53

Efter reklamen: Getingar och myggor – så blir du av med sommarplågorna

(0:53)

Under försommar och sommar fylls tidningar och sociala medier med röster från arga trädgårdsägare som blivit drabbade av mördarsniglarna och artiklar om hur man bäst blir av med dem. Nu testas en ny metod – nämligen att bli av med sniglarna med hjälp av hundar.

Det är lättast att bli av med mördarsniglarna under försommaren, innan sniglarna lägger ägg finns det nämligen störst chans att minska antalet sniglar. De nya hundförsöken ska nu rädda flera trädgårdsägare.
– Hunden hittar sniglar och ägg på ett helt annat sätt än vad vi gör. Det säger Linda Backlund på Länsstyrelsen i Västerbotten, som håller i hundsnigelsökförsöket där, till Vetenskapsradion.

När hunden väl har hittat sniglarna så är det människans jobb att plocka upp och avliva dem.
– Det är ändå mycket sniglar att hitta men det är en hjälp, jag tror att det här kan bli väldigt intressant, säger Ted von Proschwitz, som är snigelforskare vid Göteborgs naturhistoriska museum och även bollblank i försöket.

Mördarsnigeln intresserar forskare världen över

Mördarsnigelns spridning över landet intresserar både svenska forskare och forskare från utlandet. Den spanska skogssnigeln kan para sig med den vanliga svarta skogssnigeln och med den röda skogssnigeln. Deras avkomma kan sedan, trots att föräldrarna är av olika arter, i sin tur föröka sig.
– Det brukar ju finnas saker som förhindrar hybridisering mellan olika arter men det gör det inte i det här fallet och dessa hybrider breder ut sig. De hybrider vi har sett i Sverige, och de är inte ovanliga, har ett beteende som är mycket likt den spanska skogssnigelns, säger Ted von Proschwitz.

Mer innehåll från MåBra

Sara Bäckmo: 5 tips för att slippa mördarsniglarna!

2020 en drömsommar för mördarsniglar – så slipper du dem

Bli av med mördarsniglarna! Så får du dem att utrota sig själva

Dela på: