Så reagerar världen på Will Smiths slag under Oscarsgalan - skandalen delar folk i två läger

Till vänster, Will Smith slår Chris Rock på scenen under Oscarsgalan, till höger Will Smith tillsammans med sin fru Jada Pinkett Smith.

Natten till måndagen den 28 mars hölls Oscarsgalan i Hollywood.

Festen var efterlängtad av en hel filmindustri som gått på sparlåga efter pandemin gjorde sitt intåg våren 2020.

Nu skulle allt bli som vanligt igen.

Det var i alla fall tanken.

Det som som stal alla rubrikerna blev något helt annat.

Se också: Oscarsgalan: Här slår Will Smith till Chris Rock
1:23

Efter reklamen: Se också: Oscarsgalan: Här slår Will Smith till Chris Rock

(1:23)

Slå på ljud

Dramatiken började när Oscarsgalans prisutdelare Chris Rock skämtade om Jada Pinkett Smith som är gift med Will Smith. Paret, som varit tillsammans sedan slutet av 1990-talet, satt bredvid varandra under galan.

Skämtet handlade om hennes hår – eller snarare bristen på det. Jada Pinkett Smith lider av den autoimmuna sjukdom alopeci som leder till håravfall.

Will Smith och Chris Rocks bråk under Oscarsgalan – det här har hänt

Paret Will Smith och Jada Pinkett Smith på Oscarsgalan 2022.
Foto: Ampas/TT

Hon himlade först med ögonen åt skämtet. Will Smith såg ut att först skratta, men ändrade sig sedan tvärt. Han stegade upp på scenen och ger Chris Rock ett slag över ansiktet.

Vid det tillfället visste ingen om det var en inövad sketch. Men att så inte är fallet blev uppenbart när Will Smith skrek svordomar mot Chris Rock efter att ha återvänt till sin sittplats.

Will Smith slår Chris Rock som gjort ett skämt om skådespelarens fru under Oscarsgalan.
Foto: Ruth Fremson/TT

– Håll min frus namn borta från din j-a mun, skrek han två gånger efter varandra.

En tydligt överrumplad Chris Rock visste inte vad han skulle säga eller göra omedelbart efter slaget. Han skojar vidare om att "Will Smith bankade nyss skiten ur mig" och att publiken nyss fick se "det största ögonblicket i televisionens historia.

Viral händelse

Klippet blev sedan viralt och har sedan dess delat folk i två läger.

De som är för och de som är emot.

En del menar att Smith gjorde rätt som ”stod upp för sin fru” . Andra anser att hans agerande är en praktuppvisning i ”toxisk maskulinitet” och i förlängningen normalisering av våld.

Oskarsakademin har fördömt Will Smiths utövande våld i ett uttalande på Twitter. Men under inlägget flödar åsikterna.

"Ni såg och sände ett överfall direkt till miljontals människor runt om i världen, och belönade sedan en man som begick misshandeln direkt efteråt utan att ta bort honom från byggnaden eller få honom gripen för brottet. Det är definitionen av att tolerera våldet", skriver en Twitterprofil.

"Är det inte våld att skämta om någons sjukdom?", skriver någon annan.

Jadas vän hyllar Will

Skådespelaren Tiffany Haddish, 40, som är vän till Jada Pinkett Smith, 53, hyllar Will Smith.

Skådespelaren Tiffany Haddish under Oscarsgalan.
Foto: Dave Bedrosian/TT

– Det betydde allt för mig. Världen kanske inte gillar hur det gick till, men för mig var det det vackraste jag någonsin sett. Det fick mig att tro på att det fortfarande finns män där ute som älskar och bryr sig om sina kvinnor, sina fruar.

Prentice Penny, en hyllad amerikansk tv-producent, kritiserar Chris Rocks skämt, och skriver på Twitter: ”Gör aldrig narr av en svart mans fru. Punkt.”

Regissören Judd Apatow skrev i en tweet, som sedan försvann att: "Han (Will Smith) kunde ha dödat honom. Det där är ren ilska och våld utan kontroll. De har hört miljoner skämt om sig under de senaste tre decennierna, de är inte nya i Hollywood och komikervärlden. Han tappade kontrollen helt.”

Komikern Kathy Griffin skrev att hon oroades för stand up-komikerns framtid. "Behöver vi alla oroa oss för vem som vill bli nästa Will Smith på standup-klubbar och teatrar?”.

Will Smiths son, Jaden Smith, twittrade dock: ”Det är så vi gör det” efter galan. Det är inte helt klart om han menade pappans misshandel av Chris Rock, men uppenbarligen tyckte hans följare det. I skrivande stund har över en miljon personer tryckt på gilla-knappen under inlägget.

I Sverige har åsiktsvågorna också gått höga. Nöjeskrönikören Moa Alfredsson på Aftonbladet undrade vad Will Smith egentligen försvarade sin fru mot. Hon avslutar sin text på ett syrligt sätt:

"Under Oscarsgalakvällen blir det också tydligt att det finns människor – och människor. Med helt andra regler att förhålla sig till. För vem kan gå fram och slå ner en annan människa på jobbet eller på krogen utan konsekvenser? Utan att eskorteras ut från lokalen? Här skickar Hollywood tydliga signaler: Will Smith kan lugnt gå och sätta sig igen. Han slog just en annan människa på käften i direktsändning. Men snälla, säger Hollywood, lite våld har väl aldrig skadat någon."

Kriminologen Nina Rung kallar Will Smiths utbrott en "uppvisning i skadliga maskulinitetsnormer". I kommentarsfältet skriver Carina Bergfeldt "exakt".

Ingen polisanmälan

Enligt Los Angeles-polisen har Chris Rock valt att inte polisanmäla händelsen.

Jada Pinkett Smith har inte kommenterat slaget som maken delade ut.

Will Smith vann sedan priset för bästa manliga skådespelare I sitt tacktal bad om han om ursäkt till Oscarsakademin och alla sina mednominerade. Chris Rock fick dock ingen ursäkt.

– Kärlek får en att göra galna saker, sa han och avslutade med en vädjan:

– Jag hoppas att akademin bjuder in mig igen.

Dagen efter galan meddelade Oscarsakademin att de startar en utredning kring händelsen efter att ha hållit krismöten om händelsen, enligt The Hollywood Reporter.

Utvald läsning