Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Så räddar du livet på någon som håller på att drunkna

02 jul, 2021 
En livboj i vatten.
Drunkningsolyckor hör tyvärr ofta sommaren till. Men hur gör man egentligen vi ett drunkningstillbud för att rädda någons liv? HLR-instruktören Jessica Nieminen från Hjärt- Lungfonden visar hur man gör – steg för steg.
Annons
HLR-instruktören: Så gör du vid drunkningstillbudBrand logo
HLR-instruktören: Så gör du vid drunkningstillbud

Varje år förekommer cirka 440 drunkningstillbud, varav hälften av personerna omkommer. Genom att snabbt agera när olyckan är framme kan du rädda liv, varje sekund är viktig. Kolla in vår guide.

1. Kontrollera personens medvetande

Det första du ska göra vid ett drunkningstillbud är att kontrollera om personen är vid medvetande. Detta gör du genom att skaka personen och fråga hur hen mår och om hen hör dig.

2. Kontrollera personens andning

Om du inte får någon respons så kontrollera personens andning. För att göra detta – böj personens huvud bakåt genom att lägga en hand på pannan och en eller två fingrar under hakspetsen. Lägg örat mot personens mun, titta om bröstkorgen höjer sig, lyssna efter andning och känn efter andetag. Om hen inte andas eller om hen andas konstigt är det dags att börja med hjärt- och lungräddning och larma efter hjälp.

Annons

3. Hjärt- och lungräddning vid drunkning

Hjärt- och lungräddning vid drunkning skiljer sig lite från “vanlig” hjärt- och lungräddning. Vid HLR vid drunkning börjar du alltid med fem inblåsningar för att sedan göra trettio kompressioner och sedan två inblåsningar. Fortsätt att varva mellan trettio kompressioner och två inblåsningar.

Så gör man kompressioner

Placera ena handens handlov mitt på personens bröst och lägg den andra handen rakt ovanpå – fläta fingrarna. Ha raka armar, låsta armbågar och skuldrorna ovanför händerna. Använd hela kroppstyngden och tryck ner minst fem centimeter.

Så gör man inblåsningar

Nyp ihop personens näsa och böj huvudet bakåt så luftvägarna blir fria.

4. Hjärtstartare

Om det finns en hjärtstartare i närheten så hämta och använd den. Om du är på till exempel en badstrand är det bra att alltid kolla upp var närmaste hjärtstartare finns. Detta kan du bland annat se på Sveriges hjärtstartarregister.

Annons

5. Sluta inte

Fortsätt med hjärt- och lungräddning utan avbrott till dess att ambulans eller räddningstjänst är på plats och kan ta över livräddningen, det är viktigt att det inte blir något avbrott.

Fakta Plötsligt hjärtstopp:

Forskning visar att den som får hjärt-lungräddning i väntan på ambulansen har mer än dubbelt så stor chans att överleva. Därför är allmänhetens insats avgörande. Forskning har visat att i de fall som en hjärtstartare används inom de första minuterna kan så många som sju av tio överleva. För att bidra till forskningen kan du stötta Hjärt-Lungfonden här https://www.hjart-lungfonden.se/stod-oss/

Källa: Hjärt- Lungfonden

Annons