Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Kändisarnas galna hår – trendiga frisyrerna året du föddes

13 dec, 2022 
Ebba S. Dahlman
Karin Törnblom/TT, Roger Tillberg/TT
Vissa hårtrender älskar vi... men vissa önskar vi att vi kunde glömma!
Här är de frisyrer som var allra hetast på modet året du föddes.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Se vad kungligheterna bar på Nobelbanketten 2022Brand logo
Se vad kungligheterna bar på Nobelbanketten 2022


Hur många av dessa frisyrer har du själv hunnit testa genom uppväxten? Testa dig själv genom att bocka av i listan.

1930-talets mest trendiga frisyrer

Efter den stora depressionen på 30-talet, blev film eskapism från den gråa vardagen. De glamorösa skådespelarna blev hyllade och deras frisyrer, givetvis, kopierade.

1931: Shingle

Skådespelaren Louise Brooks var en av dåtidens kändisar. Hon blev snabbt synonym med de tunna ögonbrynen, men framför allt den vinklade korta boben med pannlugg, som var omåttligt under både 20- och 30-talet.

Annons
Louise Brooks.
Louise Brooks.

1936: Pin curls

Så kallade ”pin curls”, det vill säga täta lockar som man uppnår med hjälp av hårnålar är nog den frisyr man i dag mest förknippar med 30-talet. Det är en otroligt tidskrävande frisyr, men alla stjärnorna på filmduken bar den. Däribland våra svenska världsstjärnor Greta Garbo och Ingrid Bergman.

Ingrid Bergman.
Ingrid Bergman.

1938: Håruppsättning med blommor

Billie Holiday var främst känd för hennes otroliga sångröst, men hennes popularitet bidrog till att hon även förknippades med håruppsättningen som hon dekorerade med vita gardenior. Detta eftersom looken kopierades av fansen.

Annons
Billie Holiday.
Billie Holiday.

1939: Lockade inbakade flätor

I slutet på 30-talet kom kultfilmen Trollkarlen från Oz och blev en omedelbar succé. Rollen som Dorothy, med de inbakade flätorna, spelades av Judy Garland. Filmen gjorde såväl Judy som hårfrisyren vida älskad.

Judy Garland.
Judy Garland.

1940-talets mest trendiga frisyrer

Under 40-talet präglas hårmodet av det andra världskriget på ett eller annat sätt. Funktion under krigstiden möter pampiga uppsättningar för att fira krigets slut.

Annons

1940: Halvuppsättning

Skådespelaren Vivien Leighs porträttering av Scarlett O'Hara i filmen Gone with the Wind, tog tittaren tillbaka till 1860-talet och kolonialtiden i USA. Scarlett var en fin dam från södern och bar håret i en halvuppsättning. Något som blev populärt bland kvinnor på 1940-talet.

Vivien Leigh.
Vivien Leigh.

1941: Hårnätet

Under andra världskriget fick kvinnor tillåtelse att jobba i fabriker för att täcka upp för männen som var ute i krig. För att håret inte skulle vara i vägen, bar man det i ett hårnät, som ofta var tillverkat i garn.

Annons
Barbara Stanwyck och Henry Fonda.
Barbara Stanwyck och Henry Fonda.

1945: Victory rolls

När andra världskriget tog slut 1945 återspeglades det storslagna firandet även i kvinnornas frisyrer. Så kallade ”victory rolls”, eller segerlockar som det blir på svenska, var en voluminös håruppsättning där håret rullades upp i ”tunnlar” ovanpå huvudet. Visst utstrålar den väl en högtidlig anda?

Betty Grable.
Betty Grable.

1948: Eleganta knutar

Unga flickor såg upp till skådespelare som Joan Fontaine och Lana Turner. Försöken att härma deras frisyrer resulterade i eleganta och polerade knutar. Ibland med sällskap av synliga hårspännen eller hårnålar.

Annons

1950-talets mest trendiga frisyrer

Återigen söker sig människor till filmens värld för tröst efter en tuff tid i svallvågorna av andra världskriget. Filmstjärnorna som spelade huvudrollerna i biofilmerna blev idolerna man ville efterlikna.

1952: Italienskt och chict

Den italienska aktrisen Dorothy Dandridge hjälpte till med att sätta den här frisyren på kartan. Det är en så kallad italian cut, en kort och rund frisyr med skulpterade lockar.

Dorothy Dandridge.
Dorothy Dandridge.

1953: Kort kort

Audrey Hepburn var en av 50-talets största filmstjärnor. Inför rollen i filmen Roman Holiday klippte hon av håret, både längderna och luggen. Något som många tog efter, då de blev förälskade i skådespelarens moderna och bekväma stil.

Annons
Audrey Hepburn.
Audrey Hepburn.

1954: Blonda voluminösa lockar

Eran för de blonda voluminösa lockarna startade och slutade med ikonen Marilyn Monroe.

Marilyn Monroe.
Marilyn Monroe.

1959: Utsvängda toppar

Skådespelaren Sophia Loren har låg flera frisyrers popularitet under åren. Den polerade frisyren med utsvängda toppar, som blev riktigt stor under 60-talet, var en av dem.

Annons
Sophia Loren.
Sophia Loren.

1960-talets mest trendiga frisyrer

På 60-talet är tillvaron relativt stillsam. Så kan vi inte ha det! Ungdomarna började göra revolt och experimentera. Vilket resulterade i många spännande frisyrer.

1960: Staplad uppsättning

Till skillnad från de eleganta och polerade frisyrerna från tidigare årtionden, blev 60-talet en vändpunkt för hårmodet. Nu bar kändisarna rufsiga frisyrer för att uppnå en sexig ”precis stigit upp ur sängen”-look.

Brigitte Bardot.
Brigitte Bardot.

1963: Bikupan

Kändisar som Brigitte Bardot och musikgruppen the Ronettes var några som flitigt bar frisyren som, passande nog på grund av dess form, tilldelats benämningen bikupan, eller ”the beehive”.

Annons
The Ronettes.
The Ronettes.

1966: Långt och rakt

Hippiekulturens genomslag influerade den generella hårstilen på 60-talet. Kvinnorna kopierade gärna Chers långa, raka och silkeslena svall.

Cher.
Cher.

1969: Modern bouffant

En bouffant är en typ av pösig, rundad frisyr som kännetecknas av hår som höjs högt på huvudet och vanligtvis täcker öronen eller hänger ner på sidorna. Den blev populär med Jackie Kennedy i början på 60-talet.

Annons

Mot slutet kom dock en modern variant på bouffanten, som inte täckte öronen på sidorna. Skådespelaren Diahann Carrolls karaktär Julia i tv-serien med samma namn gjorde frisyren populär. Hon var dessutom den första svarta kvinnan att få en egen tv-serie.

Diahann Carroll.
Diahann Carroll.

1970-talets mest trendiga frisyrer

Återigen stormar det i världen. Vietnamkriget och kalla kriget orsakar rädsla. Man tyr sig mycket till musikscenen för att fly vardagen eller uttrycka sitt missnöje. Discon och punken växer fram.

Annons

1971: Shag

Hårstylisten Paul McGregor var upphovsmannen bakom ”the shag”. Han klippte Jane Fondas hår i lekfulla längder, korta och långa om vartannat inför hennes medverkan i filmen Klute. Snart började både kvinnor och män be deras frisörer om att få denna populära unisexklippning.

Jane Fonda.
Jane Fonda.

1972: Afro

På 70-talet började fler svarta kvinnor bära håret naturligt. Tidigare hade man antingen plattat det för att passa modet eller täckt över det med peruker. Pam Griers voluminösa lockar inspirerade många och blev en av årtiondets mest ikoniska frisyrer.

Annons
Pam Grier.
Pam Grier.

1974: Lediga lockar

Fotomodellen Lauren Hutton var en av de största stilikonerna på den här tiden. Ja, hon kan vara stilinspiration för många även i dag faktiskt. Hennes lediga och flygiga lockar var omåttligt populära att kopiera.

Lauren Hutton.
Lauren Hutton.

1978: Farrah Fawcett-lockar

Den här hårstylingen blev så otroligt synonym med skådespelaren Farah Fawcett att den helt sonika uppkallades efter henne i folkmun. Hon spelade en av de tre brottsbekämparna i Charlies änglar och efter det blev frisyren efterapad i hela världen.

Annons
Farah Fawcett.
Farah Fawcett.

1979: Spikig punkfrilla

Artisten Siouxsie Sioux och hennes ”goth möter punk”-stil inspirerade många. Den spikiga punkfrillan var en föregångare till hockeyfrillan.

Siouxsie Sioux.
Siouxsie Sioux.

1980-talets mest trendiga frisyrer

Det lekfulla 80-talet (hårsprayens decennium) var inget annat än en dröm för den med ambitiösa hårfantasier. Devisen ”more is more” var ett bra motto att luta sig tillbaka på. Om man var helt ovetandes om vad som var trendigt så kunde man slå på MTV och se hur popartisterna var stylade.

Annons

1982: Asymmetrisk uppsättning

Om du växte upp eller var ung på 80-talet har du definitivt gjort dig skyldig till att kopiera den här looken. Även om du föddes efter 80-talet, så associerar du säkert frisyren med årtiondet.

Madonna.
Madonna.

1983: Uppklippt volym och rufsiga längder

Brooke Shields blev arketypen för den amerikanska grannflicka, alltså ”the girl next door”. Hon som var så där charmigt tillgänglig och helylle. Vacker, men inte på ett ”ouppnåeligt hollywoodglamour”-sätt. Hon bar håret långt och rufsigt, med lätt uppklippt volym runt ansiktet. Det gjorde snart alla andra också!

Annons
Brooke Shields.
Brooke Shields.

1984: Hockeyfrillan

Nu kommer vi till den älskade frisyren, som vi i Sverige har kommit att kröna ”hockeyfrillan”. Det är en frisyr som är en hybrid mellan kortklippt och långt. Kanske det bästa av två världar, eller? Nästan alla bar håret på det här sättet under 80-talet... men, det finns också en god anledning till att frisyren nästan är utdöd i dag.

Marie Fredriksson.
Marie Fredriksson.

1986: Krusat

Det var på 80-talet som krustången fick en plats i flickrummen runt om i världen. Att krusa håret blev med andra ord vida populärt och stylingens folkgunst höll sig kvar en bit in på 90-talet också, då man i stället bar håret halvt rakt och halvt krusat.

Annons
Lena Philipsson.
Lena Philipsson.
Se också: 5 av 90-talets popstjärnor då och nuBrand logo
Se också: 5 av 90-talets popstjärnor då och nu
Annons

1990-talets mest trendiga frisyrer

Det hände mycket på 90-talet. Med utvecklingen av internet och skvallerpressens genomslag, gick det snabbare att få tillgång till vad som var trendigt i resten av världen.

1990: Kungligt kortklippt

Prinsessan Diana, en av vår tids största trendsättare, stod för en av 90-talets mest populära frisyrer signerad frisören Sam Knight.

Prinsessan Diana.
Prinsessan Diana.

1992: Grunge

Att musikscenen influerade modet på 90-talet är en underdrift. Grungen slår igenom. Det var coolt att vara nonchalant, matcha udda plagg och accessoarer, klä sig androgynt, lager-på-lager och se ut som om man precis rånat en second hand-affär, men också som att man inte bryr sig. Det återspeglas i håret.

Annons

Courtney Love, som var gift med grungens (och Nirvanas) frontman Kurt Cobain, stod för håridealet. Blekt, otvättat, vilt och ojämnt klippt. Även hennes make bar håret så.

Courtney Love.
Courtney Love.

1993: Flätor

Janet Jacksons filmroll i succérullen Poetic justice orsakade en våg av kvinnor som började bära håret i så kallade ”box braids”. Det är en typ av är supermjuka och lätta flätor som lättast uppnås med hjälp av löshår. Det är en form av permanenta flätor som är lätta att underhålla och skonsamma mot håret.

Annons
Janet Jackson.
Janet Jackson.

1994: Rachel-frisyren

Men årtiondets mest kända frisyr måste ändå vara Rachel-frisyren. Alltså den uppklippta frisyren som Jennifer Anistons karaktär i tv-serien Vänner, Rachel Green, bar.

Jennifer Aniston.
Jennifer Aniston.

1996: Vilda slingor

Musikgruppen Spice girls startade många trender under de aktiva åren. Geri Halliwell, även kallad Ginger spice, rockade modiga färgval i såväl kläder som håret. Den rödhåriga artisten brukade rocka till med iögonfallande slingor i orange, rosa eller andra spännande färger. Dessutom tycktes de ibland lite slumpmässigt placerade. Vilda slingor, helt enkelt!

Annons

1997: Rufsig pixie

Pixie-frisyren fick ett uppsving mot slutet av 90-talet när stilikonen Winona Ryder rockade den på röda mattan. Extra coolt var det att styla den lite så där rufsigt och spikigt.

Winona Ryder.
Winona Ryder.

2000-talets mest trendiga frisyrer

Det känns lite som om vi nyss sjöng in det nya millenniet, men det har faktiskt hunnit gå 20 år sedan dess. De globala hårtrenderna sipprade i större utsträckning in i svenska modet. Vissa trender från 00-talet är riktigt trendiga just nu... men vi känner oss ändå skeptiska till två (eller tre) av dessa frisyrer.

Annons

2002: Kontrasterande slingor eller ”randigt”

På 2000-talet var det otroligt populärt att slinga håret... så att det syntes. De kontrasterande slingorna skulle vara riktigt tjocka, så att håret nästan såg randigt ut. Ofta var det ljusblonda slingor i mörkblont eller ljusbrunt hår som var det allra coolaste.

Fr.v. Charlotte Perrelli och Pernilla Wahlgren.
Fr.v. Charlotte Perrelli och Pernilla Wahlgren.

2004: Halv uppsättning

Den halva uppsättningen blev riktigt stor på 00-talet. Vanligast var att man satte upp det övre håret i en hästsvans och lät det undre håret falla. Det hörde också till att två slingor skulle hänga fram i ansiktet.

Annons
Carola Häggkvist.
Carola Häggkvist.

2006: Breda diadem

Den viktigaste håraccessoaren var diademet. Ju bredare desto bättre. De hetaste kändisarna just då; Paris Hilton, Nicole Richie, Mischa Barton och Lindsay Lohan hade alla anammat diademets magiska kraft att lyfta en frisyr från tråkig till cool på ett kick. Diademet fick gärna vara utsmyckat med någon rosett eller liknande.

Paris Hilton.
Paris Hilton.

2008: Överdriven sidbena

Den överdrivet djupa sidbenan var omåttligt populär mot slutet av 00-talet. Mittbenan från 90-talet var som bortblåst.

Annons
Carolina Gynning.
Carolina Gynning.

Källa: Marie Claire US, Foto: Leif Hallberg, Roger Tillberg/TT, Karin Törnblom/TT

Annons