Snoppmassage och fylla – här är händelserna i Robinson vi aldrig glömmer

Vänster: Robinson-Robban som är blå. Höger: Snoppmassagen.
Historiskt Robinson i Sverige – se trailern här
1:00

Efter reklamen: Historiskt Robinson i Sverige – se trailern här

(1:00)

Slå på ljud

1997 sändes världens första säsong av Robinson, programmet som snabbt skulle bli en stor tittarsuccé och sprida sig till andra länder. Under årens lopp har programmet gått från att kallas för mobbnings-tv till att vara familjekärt. MåBra har samlat händelserna från Robinson som vi aldrig kommer att glömma.

Snoppmassagen

Första säsongen av Robinson var minst sagt händelserik. Programmets första vinnare Martin Melin gjorde sig inte bara känd för att ha kammat hem segern utan också för att ha fått massage – av sin penis.

Det var när han följde med sin medtävlande på en massagedejt Åsa Vilbäck som det hela inträffade. Först fick Åsa massage och när det var Martins tur så gick massören från att trycka på smärtpunkter på hans rygg, till att gnida hans lår, för att slutligen ta tag i hans snopp. Något som idag säkerligen inte skulle accepteras. – Jag har aldrig varit med om dess like, sa Martin Melin i programmet.

Klippet har idag visats hundratusentals gånger på Youtube. Efter hemkomsten och vinsten av programmet sa Martin Melin att han inte tänkt på händelsen så mycket.
– Det var ju smått pinsamt. Det gjorde ont och kittlade när han drog i snoppen. Men jag bet ihop, sa han till Expressen.

Snoppmassagen.am
SVT

Världsrekordet

Allt är inte bara skandaler i Robinson. I den femtonde säsongen av programmet slog Robert Andersson, även kallad Robinson-Robban, ett världsrekord i att befinna sig flest dagar på en öde ö under Robinsoninspelningarna. När han slog rekordet hade han, uppdelat i fyra säsonger, suttit på en öde ö i 125 dagar. Rekordet dessförinnan var 117 dagar.

Produktionen flyttas

I förra årets säsong av Robinson skedde något historiskt; hela produktionen flyttades till Sverige. Istället för att spela in programmet på någon tropisk ö, till exempel Fiji, spelas programmet in i Haparanda Skärgård. Det hela är en konsekvens av den då rådande pandemin.

Rymningen till ICA Maxi

Gränslandet är ett program med koppling till Robinson. I Gränslandet hamnar de deltagare som åker ut ur Robinson och de får också en chans att tävla sig tillbaka. I årets säsong av Gränslandet hände något minst sagt ovanligt. Två deltagare, Tova-Sophia Aronsson och Alexander Chennaoui, blev diskade efter att köpt mat på ICA Maxi och gömt maten i skogen.

Tova-Sophia och en tredje deltagare vid namn Elias Akyol smet från inspelningen och handlade mat på ICA Maxi för 1500 kronor som de sedan gömde i skogen. Detta skedde medan Alexander höll vakt. Det var även Alexanders fru som swishade pengarna så att deltagarna kunde handla bland annat falukorv, gifflar och choklad. När fusket framkom hade Elias redan åkt ut och därför blev bara Tova-Sophia och Alexander diskade.
– Det är klart att det inte är okej med fusk, men jag är bara människa, säger Tova-Sophia om händelsen till Aftonbladet.

Fylleslaget

I första säsongen bjöd deltagaren Jürgen Weis sina lagkamrater i Lag Nord på sprit. Efter en stund vara många berusade. Fullast blev Christin Johnsson som flera gånger fick gå ner till vattnet för att spy.

Martin Melin följde henne ner för att hjälpa henne men bland de andra deltagarna började ryktet florera att Martin och Christin hade sex i vattnet. Detta är något som Martin Melin har dementerat efteråt, Christins minnesbild är däremot inte lika tydlig.
– Vi kanske hade sex, jag vet inte. Haha, nej, det hade vi inte. Men jag minns att det var många söta människor där som tog hand om mig, sa hon.

Deltagarna i Robinson 1997.

Deltagarna i Robinson 1997.

Jack Mikrut/ TT

Självmordet

Under första säsongen av Robinson hände det mest tragiska som har hänt under alla säsonger – en deltagare tog livet av sig. Sinisa Savija, född 1963, var den första deltagaren någonsin att bli utröstad ur programmet. En månad efter att han kommit hem från inspelningen avslutade han sitt liv. Några dagar före premiären krävde Sinisas änka att programmet skulle läggas ner eftersom hon menade att Robinson orsakat hennes mans död. SVT valde att ändå sända programmet, detta trots protester.

Tv-kuppen

2004 skedde den kanske mest omtalade händelsen i Robinsons historia. På den tiden ägde finalomröstningen rum hemma i Sverige. Framför 3,5 miljoner tittare genomförde Robinson-Robban en tv-kupp som svenska folket sent skulle glömma. I livesänd tv dök han upp i studion helt blåmålad. När det väl var dags för honom att redovisa sin röst stoppade han istället lappen i munnen och åt upp den. Robbans kupp slutade med att han tog Robinson-statyetten och försökte rymma ut ur studion, till slut blev han dock nedbrottad av två vakter.

På grund av kuppen blev Robban portad från segerfesten på Spy Bar.Trots detta ångrade han sig inte.
– Jag är född pinsam, vad kan jag säga? Så här är jag, sa han till Expressen.

Robinson-Robban som är blåmålad.
HENRIK MONTGOMERY

Utvald läsning