Rickard Söderberg: ”Vi måste hitta nya sätt att möta varandra”

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

En vardag som normalt är fylld av framträdanden på Malmö opera har bytts ut mot bland annat sånglektioner online. Men Rickard Söderberg låter sig inte nedslås utan ser snarare möjligheter när det blåser kris.

– Det är en speciell situation för oss nere på operan. Malmö opera har fått order att ställa in allt fram till sommaren och då tar man sitt ansvar och gör det, säger han.

Detta innebär dock inte att man ligger på latsidan.

– Vi har bytt ut framträdanden på operan mot annat. Jag sjunger live på Facebook och lägger ut sånglektioner på internet varje dag. Vi måste hitta nya sätt att möta vår publik, förklarar Rickard Söderberg.

Förutom videor där han tar ton på internet så ger Rickard också guidade turer på Malmö opera – virtuellt.

– När vi måste vara på operan så följer vi självklart Folkhälsomyndighetens rekommendationer och håller vårt avstånd, och då gör jag bland annat guidade turer på operan online, berättar han.

Hur hanterar du att inte få stå på scen?

– Det är förstås en sorg att vi inte kan göra föreställningar på scen inför publik. Jag försöker dock göra lemonad av citron och göra så gott jag kan för att ta oss igenom situationen. Sluta sjunga kommer jag inte göra.

Rickard Söderberg sänder opera på internet

I enlighet med rekommendationer från myndigheter är Rickard nu försiktig och håller avstånd.

– Jag är mycket försiktig för min egen och andras skull. Vi måste ta ett stort ansvar och är bara på operan när vi behöver. Så gör man bara nu, berättar han.

Med sina sändningar online tror han dock att det finns stora möjligheter för operan att utvecklas och nå en helt ny publik.

– Det känns så spännande. I den bästa av världar kan detta öppna för något nytt för operakonsten. Vi har aldrig sänt så mycket som vi gör nu, och detta kommer vi absolut att fortsätta göra även framöver. Jag tror att sändningarna når både vår vanliga publiken men antagligen några nya också som annars aldrig sett opera, förklarar Rickard.

Så håller Rickard Söderberg humöret uppe i coronavirustider

Att fastna framför nyheterna och bara läsa och se på saker som handlar om coronaviruset tror inte Rickard Söderberg är en bra idé.

– För min egen del så måste jag ibland stänga av nyheterna och ägna mig åt annat, annars skulle jag bli tokig. Jag måste hitta saker där jag kan möta min publik på ett säkert sätt. På lördag (den 4 april) ska vi sjunga utanför seniorboenden. Då har vi konserter utanför balkonger. Det kommer att krävas mer än ett coronavirus för att stoppa mig från att möta min publik. Om det krävs så får man ta högtalaren under armen och ta sig till dem. Och det är extra viktigt på seniorboenden just nu, det är så många som är ensamma. Om jag bara kan stå en liten stund utanför och ge dem det så hämtar jag min kraft där.

Och träningen, den fortsätter även om Rickard måste hålla sig hemma och inomhus.

– Jag har en PT och jobbar nu med honom virtuellt. Jag har honom på paddan och det går utmärkt. Och sen om man inte orkar så kan man bara gå ur bild och fuska, skrattar Rickard.

Han har också tränat utomhus så gott det går. Men det kalla vädret ställer till det eftersom han som sångare har så känsliga luftrör.

Har det blivit ännu mer träning nu när du har mer tid över?

 Tyvärr inte, skrattar Rickard.

Säkra möten på nya sätt

Ett annat problem som uppstått är att träffa sin mamma, som nu är 86 år.

– Jag försöker lära min mamma att använda FacetimeDet blir en ny värld som öppnar sig. Det är bara att ta de utmaningarna och ha lite tålamod, säger Rickard.

Han avslutar:

– Vi måste hitta nya sätt att möta varandra. Detta är grejen: Fysisk distansering men inte sluta möta varandra. Det måste bara ske på nya, säkra sätt.

LÄS MER:

Coronavirusets framfart – det har hänt hittills i Sverige

Luktsinnet kan avslöja om du har corona – så kan du testa dig

MåBra reder ut: Är coronaviruset luftburet?

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Mer om hur corona-spridningen ser ut i världen, varför fler män än kvinnor drabbas av covid-19 och om symtom, skydd och riskgrupper hittar du i vår samling av artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Redaktionens tips
Dela på: