Anders Tegnell: Räkna inte med att resa utomlands i sommar

Anders Tegnell

Många svenskar bokade sommarens utlandssemester för länge sedan – och lever i ovisshet nu under coronapandemin.

Förra veckan (den 3 april) kom beskedet att utrikesdepartementet avråder svenskar från icke nödvändiga resor till alla världens länder fram till och med den 15 juni 2020. Därefter kommer ett nytt beslut att tas.

Kommer man kunna åka utomlands i sommar?

Det här beskedet kommer naturligtvis att påverka många resenärer – men statsepidemiolog Anders Tegnell menar att de som planerat att resa ännu senare under sommaren troligtvis inte heller kommer kunna resa iväg.

– Det tror jag inte man ska räkna med. Det blir nog en semester i Sverige, säger han till Aftonbladet.

Folkhälsomyndighetens bedömning är alltså att några resor utanför Sveriges gränser kommer att bli svåra att genomföra i sommar.

– Jag tror att det blir problematiskt att resa i världen i sommar. Det kommer att vara en värld som är ganska rörig fortfarande med mycket inställda flyg, mycket gränskontroller och annat. Så det tror jag inte man ska räkna med. Det blir nog en semester i Sverige tror jag om man ska tänka realistiskt på framtiden, säger Anders Tegnell.

Svår situation för flygbolagen

Det råder en mycket tuff situation för resebranschen just nu. I dag (6 april) kom beskedet att flygbolaget Norwegian varslar alla sina kabinanställda i Sverige.

”Den extremt snabba utvecklingen av Covid-19-pandemin har haft en betydande inverkan på Norwegians trafiksiffror för mars, säger koncernchefen Jacob Schram i ett pressmeddelande.

I mitten av mars permitterade SAS nästan hela sin personalstyrka, 10 000 personer berördes av det beslutet.

Foto: TT

LÄS MER:

UD förlänger reseavrådan till sommaren

Inreseförbud – resor till Sverige stoppas på grund av corona

Corona: Nya regler för resor efter UD:s beslut

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Mer om hur corona-spridningen ser ut i världen, varför fler män än kvinnor drabbas av covid-19 och om symtom, skydd och riskgrupper hittar du i vår samling av artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här