Svenskar öppnar upp sig om terrorattentatet på Bali: ”Har inte ens berättat för mina barn”

Renée Nyberg och Bali efter terrorattentatet

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
1:04

Efter reklamen: Jeanette förlorade sin dotter Ebba i terrordotet på Drottninggatan

(1:04)

Den 12 oktober 2002 omkring klockan 23 ägde en serie bombdåd rum på ön Bali. I dag, onsdag, släpps en ny dokumentär om händelsen. Det är programledaren Renée Nyberg som möter överlevare och en av männen bakom terrordådet.

I dokumentären Renée Nyberg: Terrorattentatet på Bali påminns vi om den fruktansvärda natten som skulle komma att ta 204 personers liv.

Bombdåden på Bali 2002

Det hela började med att en mindre sprängladdning exploderade utanför amerikanska konsulatet i Denpasar, öns huvudort. En person skadades då lindrigt.

Kort därefter detonerade en större bomb som bars i en ryggsäck på Paddy´s Club i staden Kuta.

– Taket rasade in, lamporna rasade ner. Vi vet inte vad som händer men vi skyndar oss ut. När jag tittar upp till vänster ser jag att Paddy´s club står i lågor. Det är eld överallt, säger överlevaren Niklas Flinta, i dokumentären.

Klarade sig välbehållna

Niklas Flinta och hans bästa kompis hade jobbat hela sommaren för att kunna göra sin drömresa till Bali och Thailand. De skulle vara borta i tre månader. Trots omständigheterna så klarade sig vännerna som tur är välbehållna.

– Jag har inte ens berättat för mina barn att jag har varit med om ett terrordåd, säger Niklas Flinta.

Terrordådet på Bali tog Johannas liv

Ungefär samtidigt som bomben i Paddy´s Club utlöste en annan självmordsbombare en bomb i en bil som stod parkerad utanför Sari Club i samma område.

– I nästa sekund känner jag hur jag kastades bakåt. Anna kommer fram till mig och säger att vi måste ut nu. Hon lyfter upp mig stående. Som tur är ser vi Johanna, hon ligger också kvar där. Men vi får ingen kontakt med henne. Hon är helt… Hon är inte där, säger överlevaren Mia Berg, i dokumentären.

De tre vännerna Mia, Anna och Johanna hade just åkt på en tänkt långresa tillsammans. Men Johanna tog sig fruktansvärt nog inte hem. Mia Berg minns samtalet med hennes föräldrar.

– De frågar om jag tror att Johanna har klarat sig. Det var så tungt att behöva säga… ”Jag tror inte att hon har klarat sig”, säger hon.

Terrororganisation låg bakom

Båda nattklubbarna var fyllda med turister. 204 personer dödades och 209 skadades. Bland dödsoffren fanns sex svenskar.

Attentaten utfördes av den indonesiska islamistiska gruppen Jemaah Islamiyah som är kopplade till terrororganisationen al-Qaida.

Renée Nyberg möter en av gärningsmännen

Flera personer dömdes för dåden, tre av dem till dödsstraff. En av de dömda är Ali Imron som i dokumentären presenteras som avradikaliserad terrorist. Han sitter nu fängslad på livstid i Indonesiens huvudstad Jakarta.

– Som koordinator var det jag som valde detonationsmetod och när bomberna skulle detonera. Jag var också den som lärde upp självmordsbombarna, säger Ali Imron, i dokumentären.

Enligt honom var tanken med bombningarna på Bali ”att attackera vita och andra utlänningar”.

– Högst troligt amerikaner och deras allierade eftersom USA attackerade Afghanistan efter attacken på World trade center. Ursprungsplanen var inte att det skulle ske 12 oktober utan vi ville göra det 11 september. På ettårsdagen av förstörelsen av World trade center, säger Ali Imron.

Ett minnesmärke tillägnat offren uppfördes 2003 på den plats i Kuta där Paddy´s Club låg.

Dokumentären om terrorattentatet på Bali finns att se på Tv4play och Cmore.

Källa: TV4/Cmore och NE

Foto: TT

Renée Nybergs fina hyllning till 26-åriga dottern Emma

Exklusivt: Carina Berg öppnar upp om kampen mot barnlösheten

Vad hände med “tacoparet” efter programmet? Så lever de idag.

Dela på: