Ramaskri efter att kvinnliga soldater tvingas bära klackar

Kvinnliga soldater i klackar.

Foto: Foto: Ukrainian Defence ministry/AFP

5 kvinnor som förändrar världen just nu
0:60

Efter reklamen: 5 kvinnor som förändrar världen just nu

(0:60)

Slå på ljud

Det är i augusti som landets självständighet ska firas med en militärparad i huvudstaden Kiev. Efter att bilderna på de kvinnliga soldaterna har publicerats så har skolvalet mött stark kritik. Människor menar bland annat att valet visar på en unken kvinnosyn och sexualisering av kvinnliga soldater.

På bilden syns de kvinnliga soldaterna marschera i militärbyxor och klackar. Armévetaranen Maria Berlinska menar att paraden borde manifestera stolthet över militären men att den här paraden bara är till för att kittla officerarna.

Starka reaktioner: “Förödmjukat landets kvinnor”

Även politiker har reagerat på händelsen. Fler oppositionella ledamöter har tagit med klackskor till parlamentet som de uppmanar den manliga försvarsministern Andriy Taran att bära under paraden. En av dem som blivit upprörda är vice talman Olena Kondratyuk som har krävt en ursäkt av regeringen för att ha “förödmjukat” landets kvinnor.

Även Ina Sovsun från proeuropeiska partiet Röst har uttalat sig om händelsen. Hon kräver respekt för landets kvinnliga soldater som riskerar sina liv i Donbasskonflikten. Ina Sovsun menar dessutom att klackskor ökar snubbelrisken.
– Det är svårt att tänka sig en mer idiotisk, skadlig idé, säger Sovsun.

Oppositionspolitikern Iryna Gerashchenko berättar att hon först trodde att bilden på de kvinnliga militärerna iförda militärbyxor och klackar var en bluff. Hon menar att händelsen är sexistisk och ifrågasätter varför försvarsministern tycker att det är viktigare med höga klackar än att designa skyddskläder till soldaterna.

Händelsen har inte bara väckt starka reaktioner i Ukraina utan även i Sverige. Efter att flera svenska medier har rapporterat om den, bland annat Dagens Nyheter, fylls deras Instagraminlägg med kommentarer som "Unken kvinnosyn, "Så sjukt" och "50-talet kom på retur".

Källa: TT/ DN/ BBC

Utvald läsning