Pinks svar på Grammy-galan: "Behöver inte steppa upp"

Pinks svar efter Grammy-galan: "Kvinnor behöver INTE steppa upp"

Söndagens Grammy-gala var i vanlig ordning mansdominerad, något som har uppmärksammats en hel del de senaste dagarna. Det enda stora priset som tilldelades en kvinna var i kategorin Bästa nya artist där Alessia Cara kammade hem vinsten.

Som svar på kritiken gjorde Grammy-galans ordförande, Neil Portnow, ett uppmärksammat uttalande där han sa följande:

Läs också: Pinks dotter: ”Jag är den fulaste flickan jag vet”

”Jag tror att det måste börja med de kvinnor som har kreativiteten i deras hjärtan och själar – de som vill vara musiker, som vill vara ingenjörer, som vill producera, som vill vara en del av branschen på en hög nivå – att de steppar upp.”

Pink, som själv var nominerad i kategorin Bästa popsolo, gav Portnow svar på tal under måndagen.

Läs också: Pink ”misslyckas” med föräldraskapet – på det mest

”Kvinnor behöver inte ‘steppa up’ – kvinnor har tagit kliv sedan tidernas begynnelse. De har klivit upp, och klivit åt sidan. Kvinnor ÄGDE musiken i år. De har fullkomligt slaktat! Precis som varje år före detta. När vi firar och hyllar kvinnors talang och prestationer, och hur mycket kvinnor ‘steppar upp’ varje år – mot alla odds – då visar vi nästa generation av kvinnor och flickor och pojkar och män vad det innebär att vara jämlika, och hur det ser ut när det är rättvist.”

Men Pink är långtifrån den enda som har reagerat på den rådande obalansen på Grammy-galan. Musikern Janelle Monaé twittrade om statistik från University of South Carolina som visar på en extrem skillnad mellan könen när det kommer till nomineringar. Hon skriver:

”90,7 procent av alla nominerade mellan 2013 och 2018 har varit män, vilket innebär att bara 9,3 procent har varit kvinnor.”

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Redaktionens tips