Per Oscarssons dotter Pernilla kroniskt sjuk: Kan inte bära ett barn

per oscarsson familj pernilla oscarsson
Guldbaggegalan 2023: Bilderna från röda mattan
1:01

Efter reklamen: Guldbaggegalan 2023: Bilderna från röda mattan

(1:01)

Slå på ljud

Det var natten till nyårsafton år 2010 som Kan du vissla Johanna?-skådespelaren Per Oscarsson och hans hustru Kristina ”Kia” Östling omkom, efter att deras gård i Skara brunnit ner. Makarna efterlevs av tre barn; sonen Boman och döttrarna Tatiana och Pernilla.

Den yngsta i syskonskaran, Pernilla, är i dag 47 år. I en intervju med nöjessajten Hänt berättar hon om faderns arv. Hon förklarar att han ”i första hand har han alltid varit min pappa”, men att ett tal som Rickard Wolff höll på Guldbaggegalan kort efter föräldrarnas bortgång fick henne att inse vilken stor inspiration han var och vilket avtryck han lämnade efter sig även i kultursverige.

Vid tidpunkten befann hon sig på sjukhus. Sedan barnsben har Pernilla nämligen levt med en kronisk njursjukdom. Något som så klart påverkat hälsan under livets gång – och låg till grund för läkarnas tidiga besked att hon aldrig skulle kunna genomföra en graviditet.

Per Oscarssons dotter talar ut om sjukdomen

Pernilla föddes med endast en njure, som var dysfunktionell. Det är en kronisk sjukdom som orsakar många biverkningar och krämpor.

– Jag är transplanterad fyra gånger och har gått i dialys i flera år. Det tar på krafterna och som det är nu så kan jag inte jobba i och med att jag är så pass tilltufsad, berättar hon för sajten och fortsätter:

– Jag har massor av ärrbildningar i kroppen som gör det praktiskt svårt att genomföra en transplantation. Dessutom har jag haft väldiga problem efter transplantationerna. De är rädda att jag inte överlever. Som det ser ut nu, så får jag inte göra fler transplantationer.

Pernilla Oscarsson tillsammans med mamma Kia Östling och pappa Per Oscarsson en solig sommardag på Marstrand år 1993. Hunden Smulan var också med.

Pernilla Oscarsson tillsammans med mamma Kia Östling och pappa Per Oscarsson en solig sommardag på Marstrand år 1993. Hunden Smulan var också med.

Kamerareportage/TT

Det var tack vare mamma Kia som Pernillas hälsoproblem diagnostiserades i ungdomen. Hennes mor som hade en ”instinktiv förmåga att känna av sina barn”, höll på att bli utkastad från vårcentralen när hon hysteriskt kämpat för att dottern skulle få rätt vård.

Men det var tur att hon gjorde det, för det var då läkarna till slut upptäckte att hon endast hade en njure och att denna fungerade väldigt dåligt, då den inte var större än en liten valnöt.

Se också: Svenska skådespelare då och nu
1:03

Efter reklamen: Se också: Svenska skådespelare då och nu

(1:03)

Slå på ljud

Pernilla om sorgen: ”Min kropp inte skulle orka bära ett barn”

I dag vittnar Pernilla om att hon mår jättebra, men att sjukhusbesök, hälsobesvär och dialys tyvärr är en del av hennes vardag.

Hon är ”mamma” till flera hundar, som utgör livets absolut största glädjeämnen. Några egna barn har det inte blivit för Pernilla Oscarsson.

– Som det är nu, så lever jag själv. Det är jag och hundarna som jag brukar säga. De är mina barn. Jag fick veta ganska tidigt att min kropp inte skulle orka bära ett barn, så jag har aldrig fått några barn, förklarar hon och fortsätter:

– Det är klart att det kan finnas en sorg, men jag accepterade det så pass tidigt så jag tycker ändå att jag har klarat mig bra. Jag har en fantastisk familj och med vännerna runt omkring mig.

Foto: Instagram, Sture Lydén

Utvald läsning