Peps Perssons sista tid i livet – flyttade ut till skogen

Peps Persson
Nyhetshändelser som präglat världen 2022
1:40

Efter reklamen: Nyhetshändelser som präglat världen 2022

(1:40)

Slå på ljud

Den 27 juni 2021 gick artisten och låtskrivaren Per-Åke Persson, mer känd som Peps Persson, bort. Han avled i sitt hem i Vittsjö efter en längre tids sjukdom, 74 år gammal.

– Jag har blivit ombedd av hans sambo att berätta att han avled i dag på morgonen, lät hans förläggare Dag Häggqvist meddela ill SVT och fortsatte:

– Han hade varit dålig under en period, men det blev akut i morse.

Avskydde kändisrollen

Oh boy-sångarens bortgång sörjdes av många, däribland vännen Hasse “Kvinnaböske” Andersson som också arbetade med Peps Persson.

– Jag har känt Persson i många år, vi har spelat tillsammans och hade en tv-serie ihop. Vi har haft väldigt roligt tillsammans, gjort plattor ihop och var på samma skivbolag, berättade Andersson för Aftonbladet då, och tillade:

– Persson hade ett stort hjärta och var trogen sin grej, det han trodde på och så levde han. Han kompromissade inte. Jag har många fina minnen ihop med Peps.

Robert Gustafsson imiterade ofta Peps Persson på Allsång på Skansen. 2005 fick han sällskap på scenen av originalet själv.

Robert Gustafsson imiterade ofta Peps Persson på Allsång på Skansen. 2005 fick han sällskap på scenen av originalet själv.

TT

Några år innan hans död pratade Peps Persson ut om kändisskapet – något som han inte tyckte speciellt mycket om.

– Jag avskyr kändisrollen. I början var jag väldigt smickrad och stolt över att bli igenkänd och omtalad men i takt med att allt fler människor visade intresse och nyfikenhet blev jag nästan paranoid och kände mig ständigt iakttagen och påpassad. Jag tyckte att jag aldrig fick vara ifred och jag har egentligen aldrig varit någon särskilt social person, sade han i en intervju med bluesmagasinet Jefferson 2016.

Flyttade ut till skogen på grund av hälsan

Då hade han dragit sig tillbaka från rampljuset fem år tidigare på grund av hälsoskäl. Han hade bland annat drabbats av hjärtflimmer, och fick ibland åka till sjukhuset och få elchocker för att få hjärtat att slå i rätt takt igen.

Peps Persson gjorde bland annat programmet Hasse och hans vänner, tillsammans med Hasse “Kvinnaböske” Andersson.

Peps Persson gjorde bland annat programmet Hasse och hans vänner, tillsammans med Hasse “Kvinnaböske” Andersson.

TT

Journalisten Göran Holmquist skrev en bok om Peps som kom ut i december året innan han gick bort. Enligt honom fick artisten veta att “klockan tickade” redan i september, något som han berättade för Expressen.

Långt innan dess hade han valt att flytta ut till en 1800-talskåk utanför Vittsjö i Skåne tillsammans med sambon Antia.

– När vi flyttade ut i skogen trodde jag inte att vi skulle bli isolerade, men så har det till viss del blivit. Nu märker jag att jag inte träffar så mycket folk, jag har inga bollplank, inga snabba, spontana kontakter, sade han i en intervju med tidningen Vi.

Peps Persson gjorde inte många intervjuer av förklarliga själ, men 2017 tilläts de norska filmarna och musikerna Ulf Myrvold och Laara Stinnerbom på NRK att göra ett besök hemma hos honom. Det är förmodligen den sista filmade intervjun hos artisten.

Så lever Tomas Brolin i dag – därför avslutade han fotbollskarriären

I Samma sång – en resa till Peps Persson, som dokumentären kom att heta, berättade Peps hur det kom sig att han blev musiker.

– Jag har försökt mig på andra jobb. Men jag stod inte ut med den sortens vardag, att stiga upp vid samma tid på morgonen, gå till samma ställe, göra samma sak, vänta på att dagen ska ta slut och sedan gå hem igen, säger han i programmet.

Foto: TT

Utvald läsning