Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Patrick Ekwall: Inför mors dag tänker jag förstås på Hannah

25 maj, 2021 
Till vänster: Hannah och Patrick. Till höger: Patrick med Rosa bandet.
I februari 2021 förlorade sportjournalisten Patrick Ekwall sin fru Hannah Ekwall i bröstcancer. Nu står det klart att Patrick är ny ambassadör för Bröstcancerförbundet. “Jag vill inte att någon familj någonsin ska behöva uppleva det vi fick uppleva”, säger han i en kampanjfilm.
Annons
Det här är täta bröstBrand logo
Det här är täta bröst

I ett år kämpade Hannah Ekwall mot bröstcancern efter att blivit diagnostiserad i februari 2020. På sociala medier och media har vi fått följa hennes och familjens kamp mot cancern och sorgen efter hennes bortgång, bara 39 år gammal.
– Det är ofattbart orättvist och just nu vet jag inte hur vi ska ta oss vidare – även om jag vet att Hannah tyckt att vi måste göra det, skrev han bland annat på sin Instagram i samband med hennes bortgång.

För att uppmärksamma sjukdomen och hjälpa de drabbade har Patrick Ekwall blivit ambassadör för Bröstcancerförbundet, han är den första mannen som blir ambassadör. I TV4:s Efter fem berättar han om vad ambassadörskapet betyder för honom.
– Det är otroligt hedrande eftersom jag kände att Hannah tyckte väldigt mycket om att vi gjorde vad vi kunde för att hjälpa så många som möjligt, berättar Patrick Ekwall.

Annons

Varje dag diagnostiseras 20 kvinnor med bröstcancer och med dem drabbas också hela familjen – precis på det sättet som Patrick och hans familj blivit drabbade.
– Vi ska försöka hjälpa så många familjer som möjligt att inte hamna i den situation som vi hamnade i, att inte tvingas utstå det vi tvingades utstå, säger han fortsatt i intervjun.

Mors dag-insamlingen

“Inför mors dag tänker jag förstås på Hannah”, så inleder Patrick Ekwall kampanjfilmen för sin och dottern Tindras insamling inför mors dag. Kampanjens syfte är att öka överlevnaden i bröstcancer.
– Tänk efter en liten stund, för det här kan drabba dig och alla andra när som helst och nästan också hur som helst, säger han i videon.

Förutom att bidra till att öka överlevnaden i bröstcancer vill han engagera idrotten att hjälpa till att samla in så mycket pengar som möjligt och själv finnas som ett stöd för drabbade familjer. Det säger han i intervjun i Efter fem.
– Mors dag är en sådan dag som blir jobbig även för mig, som kanske inte brydde mig så mycket om mors dag tidigare, men som jag nu känner att det kan bli jobbigt för mig och mina barn, säger Patrick Ekwall.

Annons