Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Patrick Ekwall i gripande dokumentär — följer familjen i ett år

19 apr, 2022 
AvLukas Ernryd
Patrick Ekwall hemma vid köksbordet
Hannah Ekwall avled i februari 2021 efter att ha drabbats av bröstcancer. Nu berättar maken om den svåra tiden efter fruns död i dokumentären Livet efter dig – Patrick Ekwall om ett år utan Hannah.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons


Det var precis i slutet av 2019 som Hannah Ekwall kände en knöl i bröstet som efter en undersökning som visade sig vara cancer.

Hon blev först bättre av cellgiftsbehandlingen men prognosen pekade sedan i en negativ riktning. Hannah hade drabbats av metastaser och läkaren gav beskedet att sjukdomen var obotlig.

Den 13 februari 2021 gick Hannah bort, 39 år gammal.

Efter sig lämnade hon sin make Patrick Ekwall, dottern Tindra och bonusbarnet Wilma.

Se också: 5 saker om Patrick Ekwall du kanske inte vissteBrand logo
Se också: 5 saker om Patrick Ekwall du kanske inte visste

Den 18 april kommer dokumentären om hur familjen gått vidare utan Hannah. I ett år får vi följa resan genom sorg och saknad. En tid då de tar första stegen tillsammans för att hitta en väg framåt.

Patrick Ekwall kände tidigt att behöva prata om den traumatiska upplevelsen. Han sökte upp kollegan Fredrik Pavlidis som varit om samma sak. I dokumentären får vi bland annat följa deras samtal.

Annons

De pratar om frågor som kan dyka upp efter att ha förlorat sin älskade. Som hur man ska göra med vigselringen. Får man ta av den utan att känna dåligt samvete? Och när i så fall?

Det är sådana frågor som tas upp. Stora spörsmål blandas med lite mindre. Vi får ta del av vardagen som änkemannen Patrick Ekwall måste skapa på nytt utan att ha några egna givna svar.

Därför gjordes dokumentären

Att filmen började spelas kan tillskrivas att Patrick Ekwall tidigt sökte efter svar för att hantera situationen. I det arbetet fick han reda på att den tidigare brittiska fotbollsspelaren Rio Ferdinand hade gjort en dokumentär. Hans fru hade gått bort i samma cancerform som Hannah hade.

– Jag kände att jag behövde hjälp och då är det alltid bra att ta del av andra erfarenheter. Då lyckades jag få tag på filmen och tänkte: Det här var ju fantastiskt bra. Det här vill jag också göra. Det kommer vara till en stor hjälp för många andra.

Hannah och Patrick Ekwall gjorde en intervju med Expressen i december 2020.
Patrick Ekwall och Hannah Ekwall gjorde en intervju med Expressen i december 2020.

Patrick kände att han fick svar på flera av sina frågor. Även vägledning om hur han bättre kunde gå vidare både ur ett känslomässigt och praktiskt perspektiv.

Annons

Att sätta ord på sina känslor har hjälpt, säger han. Även att tala om döden och cancer i allmänhet.

– Jag är väldigt mycket för att prata om sådant som gör att man kan må bättre, även i situationer där man mår väldigt dåligt. Det betyder inte att det blir skitbra, men det blir lite bättre. Och det kan inte vara fel.

Det är ett väldigt konstruktivt och ljust sätt att se på det.

– Det är så jag försöker se på det i alla fall.

Patrick Ekwall gör intervjun med Allas från Spanien. Han befinner sig i familjens lägenhet på den Iberiska halvön.

– Jag har påsklov med min dotter.

Hur mår ni?

– Just nu är det bra. Sen är det alltid "ups and downs" som man måste brottas med. Och det kan förändras på en kvart. Men här och nu, när du frågar, är det helt okej.

Han är noga med att säga att han inte har en universallösning på hur man hanterar sorgen och saknaden som uppstår efteråt. Det är inte syftet med dokumentären.

Annons

– Jag beskriver bara vad jag har försökt att göra. Sen har jag full respekt för att människor är olika och agerar och reagerar på olika sätt. Så är det ju. Jag får jättemånga meddelanden från personer som vill veta hur man ska göra. "Vad är det bästa sättet?". Jag har inget svar på det. Jag kan bara säga hur jag har gjort, men det är ingen mirakelmedicin.

Vad har du gjort för att gå vidare?

– Framför allt försöker jag blicka framåt. Jag säger mycket om det i filmen. Det handlar om att leva så mycket vi kan. Hur orättvist och jäkligt det än är att Hannah inte är med oss längre, så kommer vi inte få henne tillbaka. Men vi lever och ingenting blir bättre av att vi dör inombords. Ibland är det jobbigt, ibland är det mindre jobbigt. Det går i vågor.

I dokumentären beskriver han Hannah som levnadsglad och fantastisk människa. Paret träffades på krogen och i dokumentären säger Patrick att Hannah redan då sa "att du kommer aldrig få någon bättre".

Annons

– Det hade hon väldigt rätt i, svarar Patrick i filmen.

Själv brann Hannah också för att hjälpa andra. På så sätt blir dokumentären helt i linje med hennes intentioner. Det hjälpte Patrik att hitta styrkan att låta sorgearbetet bli filmat under ett år.

Blir även en bok

Han har också hunnit med att skriva om livet efter Hannah. Manuset lämnades in till förläggaren förra veckan. Planen är ge ut boken i september 2022. Patrick beskriver arbetet som terapi.

– Hade jag varit konstnär så hade jag kanske målat en tavla, om jag varit popartist så kanske jag hade skrivit en låt, men nu är jag något annat. Jag har möjligheten och kunnandet att göra en dokumentär och skriva av mig. Det har väldigt naturligt för mig att göra detta.

Då har dokumentären premiär

Livet efter dig – Patrick Ekwall om ett år utan Hannah har premiär den 18 april klockan 21 på TV4 och går även att se på TV4 Play.

Annons