Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Otjänligt badvatten - här råder badförbud just nu

03 aug, 2020 
Otjänligt vatten? Kolla kartan vad som gäller i din kommun
Urin, avföring och giftig algblomning. Kolla den här kartan innan du planerar ditt dopp!
Annons

Peppen och förberedelserna är i regel stora inför en härlig dag på stranden. Och att mötas av en skylt med det trista meddelandet att det råder badförbud vill väl alla undvika. Eller i värsta fall: att nås av informationen om för höga halter av farliga bakterier först efter att doppet och kallsuparna är avklarade.

Hav och sjöar kan nämligen bjuda på mer än ett dopp. I vattnet kan det gömma sig en rad otrevliga saker, där bakterier från alger och djur hör till de vanligare ingredienserna – men där du också kan räkna med att miljögifter och tarmbakterier från människor kan utgöra en hälsorisk.

Här kan du se om din badplats har otjänligt vatten

Din kommun ansvarar för att kontrollera offentliga badplatser, och är den av större modell klassificeras den sannolikt som ett EU-bad. Dessa kontrolleras enligt en fast modell, där man bland annat tar prov på vattenkvalitet i jakten på bakterier och parasiter som kan spåras till avföring från både människor och djur. Dessutom kontrolleras algblomningen. Resultatet rapporteras sedan till Havs- och vattenmyndigheten som via smarta tjänsten Badplatsen redovisar läget på aktuell strand.

Annons

Badplatsen kan efter kontrollen få tre status-lägen:

  • Tjänligt vatten – du kan bada utan hälsorisk!
  • Tjänligt med anmärkning – du kan bada utan hälsorisk men halterna av bakterier eller annat är förhöjt och kommunen bör följa upp med ytterligare provtagning.
  • Otjänligt vatten – bada inte!  Det finns höga halter av bakterier eller andra skadliga

Vad händer om jag badat i otjänligt vatten?

Vad som gör att badet är otjänligt varierar, det kan vara algblomning, miljögifter från utsläpp eller bakterier från avlopp. Det kan också finnas parasiter som kan orsaka problem efter doppet, så kallad badklåda.

Om du badar med ett sår kan du i värsta fall få in bakterier i såret och få badsårsfeber. Läs mer om hur du undviker det här.

Under algblomning finns det gifter i vattnet som särskild barn och hundar bör undvika.

Sugen på stranden? Läs detta innan ditt badbesök:

Familj som går hand i hand ner i vattnet

Så undviker du badklåda

Kan du simma tillräckligt bra? Testa dig här!

Det här händer när du kissar i vattnet

 

Annons