Oscar Zia - 5 saker du inte visste om programledaren och artisten

Oscar Zia i Melodifestivalen 2022
2:9

Efter reklamen: Här är de första 14 bidragen i Melodifestivalen 2022

(2:9)

Slå på ljud

Från populär flickidol, till gayikon och numer programledare. Oscar Zia, programledare i Melodifestivalen 2022, blev känd redan som sextonåring och sedan dess har det hänt mycket i hans liv som artist, men också privat. Här är fem saker du kanske inte visste om artisten ...

Oscar Zia: 5 saker du kanske inte visste om programledaren för Melodifestivalen ...

1. Slog igenom i X Factor 2012

Första gången Oscar Zia syntes i rutan var han bara 16 år gammal och då i den svenska versionen av X Factor. När Oscar Zia klev in på X Factors scen så fylldes hela Malmö Arena av ljusa skrik. Oscar Zias stora dröm var då att få stå på en stor scen framför tusentals fans. Han charmade inte bara publiken utan fick även fyra självklara ja från juryn som då bland annat bestod av artisten Orup.

2. Är nästan 190 centimeter lång
Det är många som googlar och är nyfikna på Oscar Zias längd. Här har vi nu svaret! Oscar är hela 187 centimeter i strumplästen.

3. Utnämnd till "Årets homo"

Efter att ha kommit ut som homosexuell i samband med sin medverkan i Melodifestivalen 2016 utnämndes Oscar Zia till Årets homo på QX-galan 2017. Han höll då ett uppskattat tal om att som ung våga ta steget och berätta för omvärlden vem man är — innerst inne.

Idag lever han tillsammans med pojkvännen Axel, som stöttar bakom kulisserna på Melodifestivalen.

4. Har fem syskon

Oscar kommer från en stor familj bestående av Pappa Paolo Zia, mamma Elizabeth Zia och fem syskon – däribland Dante Zia, som tävlat i Sveriges mästerkock. Han stora dröm är att en dag få en egen stor familj, vilket han inser är lite knepigare för en homosexuell man.

– Jag kan känna en stress ibland över att det är någonting som jag måste planera. Jag måste antingen spara pengar för att göra barn i någon form av surrogatsituation, eller så måste jag adoptera och det får jag inte för att jag är gay, sa han i tv-programmet Benjamins på TV4.

5. Medverkat i mello tre gånger
I år debuterar han som programledare. Men han var själv medverkat som artist inte mindre än tre gånger. Som bakgrundsartist och som soloartist första gången 2014 med låten Yes we can och med hiten Human 2016.

Källa: Femina, Allas

Foto: TT