Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Omvärldens reaktioner på Greta Thunbergs tal i FN

24 sep, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Efter Greta Thunbergs starka tal inför världsledarna i FN lät reaktionerna inte vänta på sig. Hon både hyllas och kritiseras och reaktionerna kommer från såväl media som politiker och kändisar.
Annons

Ingen lär vid det här laget ha missat att svenska klimataktivisten Greta Thunberg höll ett tal inför världens ledare vid FN:s toppmöte igår. Inte heller har nog någon missat hur starkt och känslomässigt talet var och 16-åringen var bitvis skoningslös mot världsledarna och ställde dem till svars för klimatkatastrofen.

”Människor lider, människor dör, hela ekosystem kollapsar, vi är i början av ett massutrotande. Och det enda ni kan prata om är pengar och sagor om evig ekonomisk tillväxt. Hur vågar ni!” sa hon bland annat.

Greta Thunbergs tal i FN

Reaktionerna på det starka talet har varit många och det har både hyllats och risats, såväl från stora organisationer som politiker och kändisar.

FN:s vice generalsekreterare Amina J Mohammed tackar Greta och andra unga ledare för den passionerade uppmaningen till världens ledare.

Också Amnestys generalsekreterare Kumi Naidoo hyllade Greta och skriver att han önskar att hennes tal ska etsas in i världsledarnas medvetande för all framtid.

Annons

Från Greenpeace håll uttalade sig ordförande Jennifer Morgan och skrev att alla borde läsa Greta Thunbergs tal, ta till oss det hon säger och agera omedelbart.

Leonardo DiCaprio som under en längre tid gjort sig känd som en förkämpe för klimatkampen hyllar Greta Thunberg och hennes tal till makthavarna genom att dela hennes tal på sitt Instagram.

Även sångerskan Camila Cabello och skådespelaren Chris Hemsworth har delat talet på sina sociala medier. Greta Thunbergs eget Instagramkonto har såklart också fyllts med hyllningar efter talet och hennes följarskara ökade snabbt till över 4,6 miljoner.

Donald Trump hånfulla svar till Greta

En av de mest uppmärksammade negativa reaktionerna kom från USA:s president Donald Trump som svarade på talet genom att twittra hånfullt:

”Hon verkar vara en väldigt glad ung flicka som ser fram emot en ljus och underbar framtid. Så härligt att se!”

Trumps svar på Greta Thunbergs tal i FN.

Trump, som själv bara besökte toppmötet som hastigast, har inte gjort sig känd för att vara en klimatkämpe. Han har till exempel tagit USA ur Parisavtalet som är Förenta Nationernas klimatavtal, så att han inte gav Greta Thunbergs tal stående ovationer förvånar inte.

Annons

Donald Trump hör av naturliga skäl inte till Greta Thunbergs favoriter heller. I ett klipp från klimatmötet kan man se henne ge en minst sagt kylig blick åt presidenten när han anlände till FN-skrapan. Även den bilden har blivit viral.

Greta Thunberg blänger på Trump.
Om blickar kunde döda… Foto: TT

Reaktionerna på Greta Thunbergs FN-tal

Under en debatt på Fox News kallade Michael Knowles från konservativa The Daily Wire Greta Thunberg för mentalsjuk. Det har Fox bett om ursäkt för i efterhand.

Andra stora medier som The Times, The Guardian, The New York Times och Reuters har uppträtt mer respektfullt och uppmärksammat och delat hennes tal på sina sociala medier. I vissa medier hyllas hennes mod och vältalighet, andra nöjer sig med att dela talet.

Svenska politiska kommentatorn Marcus Oscarsson från TV4 har skrivit ett långt hyllande inlägg om Greta Thunberg och hennes framgång. För att illustrera detta inlägg använder han en bild från Angela Merkels eget Instagram där hon sitter bredvid Greta Thunberg.

Annons

Nästa stopp är klimatmötet i Chile

Under nästa år kommer Parisavtalet att sjösättas på riktigt och det kommer att ställa höga krav på alla världens länder att minska sina utsläpp för att nå målet att begränsa temperaturökningen i världen till 1,5 grad. Ett viktigt steg på vägen dit är klimatmötet i Chile i december där Greta Thunberg också ska medverka.

Se hela Greta Thunbergs tal till FN här:

Läs mer:

MåBra hyllar 31 kvinnor som för kampen för vår hälsa

Greta Thunberg hyllas för inlägget om sin diagnos

Annons