Nytt uppdrag för Tegnell: Ökad smittspårning av svenskar

Anders Tegnell leder smittspårningen av corona

Sverige har hamnat på en platå i spridningen av coronaviruset, det önskade läget på utvecklingskurvan har uteblivit och Folkhälsomyndigheten ska gå nu  stötta regionernas smittspårning för att vända trenden.

I en intervju med DN berättar statsepidemiolog Anders Tegnell  att man nu kommer stötta smittspårningen på liknande sätt som man gjorde inledningsvis i pandemin, när personer som varit i Italien utgjorde störst fokus.

– Vi ska börja arbeta mer aktivt igen för att hitta alla kontakter som en smittad person kan ha haft. Och ta ställning till vad man kan göra för att de inte ska bli sjuka och smitta andra. Vi får se var vi landar men det innebär också att vi kommer att testa betydligt fler, säger han i intervjun.

Hur kommer smittspårningen gå till?

Anders Tegnell förklarar att metod och tillvägagångssätt kommer att presenteras först nästa vecka, men betonar också att Folkhälsomyndigheten tidigare påpekat vikten av testning. Varför testrutinerna varierat eller helt uteblivit har berott på att resurserna helt enkelt inte har funnits, menar han.

Han berättar också att det är stora variationer mellan regionerna:

– I vissa regioner har man bara några enstaka fall om dagen och där går det lätt att genomföra spårningen, men i Stockholm där vi har några hundra fall om dagen är det inte genomförbart än. Där kanske vi måste koncentrera oss på att smittspåra i äldrevården eller sjukvården.

Missa inte:

Yrkesgrupperna med högst risk att smittas av coronavirus

Allt du behöver veta om coronatester

Ny behandling kan ta bort coronaviruset på en dag

Ny studie: Så länge kan du smitta efter att du varit sjuk i corona

Utvald läsning