Nytt förslag: Alkohol på äldreboendets avdelningar

Socialförvaltningen fick, i slutet av 2016, i uppdrag att arbeta fram ett förslag om alkoholservering på äldreboendena Ekgården och Humlegården i Vingåker, skriver SVT Nyheter Sörmland.

Kommunens tjänstemän och politiker är överens om att det ska serveras alkohol – men deras åsikter går isär när det gäller var på äldreboendet alkoholen ska serveras.

Tjänstemännen föreslår att alkohol endast ska serveras i matsalen på äldreboendena – och inte på avdelningarna. Anledningen är bland annat att personer med alkoholproblem kan känna obehag om grannen bredvid serveras alkohol.

”Ska kunna fortsätta sitt sociala liv”

Men socialnämndens ordförande, Robert Skoglund (S), tycker annorlunda. Enligt honom borde de äldre kunna ta sig ett glas även på avdelningen.

– Många äter uppe på avdelningarna och då borde man kunna få ett glas rött vin. Man ska kunna fortsätta med sitt sociala liv, säger han till SVT.

”Inte samma feststämning”

Men tjänstemännen ser flera nackdelar med att servera alkohol på avdelningarna – bland annat att det krävs utbildning av personalen och att det blir stora merkostnader i form av exempelvis låsbara kylskåp.

Bland fördelarna listas bland annat att det underlättar för alla att få sig ett glas vin, oavsett fysisk kondition, eftersom man slipper ta sig till matsalen.

Även om åsikterna går isär, ser både tjänstemän och politiker det som negativt att fortsätta som nu, det vill säga att inte servera alkohol alls. Anledningen är att det inte bidrar till ”samma feststämning” som om man får ta sig ett glas vin eller öl emellanåt.

– Det kan man ju säga att det inte blir, för en del i alla fall. Men många kan säkert komma i feststämning även utan alkohol, säger Robert Skoglund till SVT.

Tar upp frågan igen

Nu ska socialnämnden ta upp frågan igen. Robert Skoglund föreslår att nämnden ska gå emot förvaltningen och godkänna att det får serveras alkohol på varje avdelning ”med ett egenkontrollprogram”.

Om nämnden säger ja till alkohol även på avdelningarna, får förvaltningen jobba vidare med ärendet.

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 

Utvald läsning