NYTT: Det här gäller om du testats positivt för antikroppar

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Under tisdagen berättade Karin Tegmark Wisell från Folkhälsomyndigheten om nya rekommendationerna för de personer som testats positivt för antikroppar mot covid-19. Egentligen är det mer en uppdatering av den vägledning som funnit sedan tidigare, kring hur man ska förhålla sig till ett positivt resultat av antikroppstest.

Den vänder sig till verksamheter som tillhandahåller antikroppstester, och ska användas när man tolkar resultaten av testerna.

– Det är av yttersta vikt att man har ett väldigt specifikt test, och att man tittat på sannolikheten att de man påveisat har antikroppar verkligen har det, säger Karin Tegmark Wisell på presskonferensen.

Eftersom antikroppstesterna ännu är svåra att få tag på och görs i mindre mängd har man bestämt att vissa grupper ska prioriteras. Dessa är anställda inom vård och omsorg, riskgrupper, personal inom samhällsviktig verksamhet och sist resten av befolkningen över 18 år.

Testen för antikroppar pålitliga

Att vi testar för antikroppar är till hjälp på nationell nivå, för att veta hur stor förekomsten är och om några grupper drabbas hårdare med mer. Men som MåBra skrivit om tidigare är antikroppar inte det enda sättet man kan vara immun:

– Alla bildar inte antikroppar, vissa får bara avtryck i det cellulära immunförsvaret, säger Karin Tegmark Wisell och syftar på kroppens T-celler och den så kallade T-cellsimmuniteten.

– Men vi vet att man kan mäta antikroppar och vi har nu tillförlitliga metoder, fortsätter hon.

Hon förtydligar att även den som fått ett positivt svar på sitt antikroppstest ska fortsätta att förhålla sig till de allmänna rekommendationerna för att minska smittspridning.

Det betyder det för dig som individ

På individnivå anser man nu att ett positivt antikroppstest innebär att:

  • Det är minskad risk att du som individ smittas och för smittan vidare
  • Att den som har testats positivt för antikroppar kan umgås med personer i riskgrupp
  • Att den som testats positivt och tillhör en riskgrupp kan träffa andra personer.

– Vi bedömer i dagsläget att ett positivt antikroppstest ökar möjligheten till umgänge med framför allt närstående, vilket kan vara betydelsefullt särskilt för personer över 70 år och personer som tillhör en riskgrupp. De kan också i större utsträckning träffa närstående som har antikroppar även om de själva inte har det. Men man behöver alltid göra en egen bedömning utifrån den enskilda situationen och ta ett eget ansvar som individ, säger Karin Tegmark Wisell.

Just nu testas cirka 70 000 personer i veckan i Sverige.

Försenat besked

Redan för någon vecka sedan skulle man på en presskonferens ha tagit upp vilka riktlinjer och rekommendationer som gäller för den som har testats positivt för antikroppar mot coronaviruset. Men då meddelade man istället att man inte hade ett färdig svar ännu.

– Det här är ju väldigt viktigt att vi ger en väldigt tydlig och exakt bild av vad som gäller. Därför tycker vi det är viktigt att vi manglar det ett varv till, sa Anders Tegnell på presskonferensen då.

Eftersom man ännu inte vet hur länge antikropparna håller i sig och eftersom personer som har antikroppar ändå skulle kunna föra smittan vidare, genom till exempel otvättade händer, så vill man vara helt säkra på att budskapet man går ut med är bra.

– Grundproblemet för oss är att här gäller att vara extremt tydlig. Då vill vi vara så tydliga som vi bara kan vara, sa Anders Tegnell då.

Foto: TT


LÄS MER:

Allt du behöver veta om coronatester

Så funkar coronatesterna – och här kan du göra dem

Ny studie: Så länge kan du smitta efter att du varit sjuk i corona

Senaste nytt om coronaviruset:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Vad är det som gäller i sommar? Kan vi gå till tandläkare och vårdcentral som vanligt? Vad säger experterna? Allt om symtom, behandlingar och riskgrupper hittar du här:

Allt om coronaviruset

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra:

Dela på: