Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

De spelar nya Ronja Rövardotter och Birk i tv-serien om Ronja

06 sep, 2022 
Kerstin Linden nya Ronja Rövardotter
Är du också taggad på den nya tv-serien om Ronja Rövardotter? Då borde du kolla in de nya fina bilderna – och rollistan som äntligen släppts! Då har tv-serien om Ronja premiär – och här är alla skådisar.
Annons

Boken om Ronja Rövardotter har sålts i nästan 11 miljoner exemplar globalt, sedan den kom för drygt 40 år sedan. Astrid Lindgren-berättelsen har älskats av både vuxna och barn för sin vackra natur, sin mystik och inte minst för den kloka lilla Ronja Rövardotter. Alltid ett steg före sinn tid!

Se också: 7 oväntade saker du kanske inte visste från Astrid Lindgrens böcker

7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böckerBrand logo
7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böcker

När kommer serien om Ronja?

Är du en Ronja-älskare har du något roligt framför dig! Snart kommer en ny tv-serie om Ronja! Den har sin streamingpremiär år 2023 på Viaplay och beskrivs som en spännande fantasy-serie för hela familjen.

Annons

Berättelsen bygger på samma karaktärer och miljöer som i boken och filmen om Ronja – men fördjupas och kommer berättas med dagens teknik och specialeffekter. Vackra miljöskildringar och mer utvecklade karaktärer utlovas i ett pressmeddelande från Viaplay. Serien produceras av Filmlance, Nent och Astrid Lindgren AB.

Vem spelar nya Ronja Rövardotter?

Det var många barn som ville axla rollen som Ronja Rövardotter och Bork Borksason. Provspelningarna har dragit till sig närmre 4000 sökande över hela Sverige. Nu meddelar produktionen att deras nya Ronja blir barnskådespelaren Kerstin Linden, 14, från Stockholm.

– Det känns så himla kul att få göra min tolkning av rollen som Ronja Rövardotter. Även om boken och filmen om Ronja kom innan jag var född så har jag ändå läst och sett den flera gånger – och jag älskar verkligen berättelsen. Ronja är en tuff och smart tjej med mycket skinn på näsan, säger Kerstin Linden i ett pressmeddelande.

Annons

Här är en av de första bilderna på Kerstin Linden som nya Ronja Rövardotter.

Kerstin Linden som nya Ronja Rövardotter i Viaplays tv-serie
Kerstin Linden, 14, från Stockholm fick den eftertraktade rollen som Ronja.

Kompanjonen Birk Borkason kommer spelas av Jack Bergenholtz Henriksson.

– Det känns otroligt stort att få vara med och göra en sådan här superkänd äventyrsserie. Jag ser verkligen fram emot att få spela Birk, säger Jack Bergenholtz Henriksson.

Såhär ser Birk ut, tolkad av Jack Bergenholtz Henriksson:

Jack Bergenholtz Henriksson spelar Birk i nya ronjaserien
Jack Bergenholtz Henriksson spelar Birk Borkason.

Viaplay har även släppt några nya miljöbilder från tv-serien:

Annons
Jack Bergenholtz Henriksson och Kerstin Linden i skogen i Ronja
Birk och Ronja möts i skogen.
Jack Bergenholtz Henriksson och Kerstin Linden
Tv-serien utlovar häftiga specialeffekter och en fördjupning av berättelsen om Ronja.

Ronja Rövardotter tv-serien: Här är rollistan

Den övriga rollistan är även den riktigt stjärnspäckad. Bland annat avslöjar skaparna till serien att Ronjas pappa Mattis spelas av Christopher Wagelin, som bland annat haft roller i Det som göms i snö och Älska mig.

Krista Kosonen gör rollen som mamma Lovis. Hon har bland annat spelat i The Swarm och Blade Runner 2049.

Annons

– Jag kommer ihåg att min mamma läste Ronja Rövardotter för mig. Nu läser jag den för min dotter och magin är fortfarande där. Det är den ultimata sagan om kärlek, mod, vänskap och girl power. Jag är väldigt glad och förväntansfull över att få vara en del av den här produktionen och skapa den här berättelsen för nya generationer, säger Krista Kosonen.

Krista Kosonen
Krista Kosonen spelar Lovis.
Chrispopher Wagelin
Christopher Wagelin spelar Mattis.
Annons

Även Borkasläkten spelas av välkända skådisar. Sverrir Gudnason, bland annat känd från Älska mig, spelar pappa Borka. Mamma Undis spelas av Maria Nohra som vi tidigare sett i bland annat Heder och Beck.

Maria Norah som Undis
Undis spelas av Maria Nohra. Foto: Hessa Axelsson
Sverrir Gudnason spelar borka
Sverrir Gudnason spelar Borka, pappa till Birk.

Foto: Viaplay

Annons