Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Nu föreslås skatt på plastmuggar och -förpackningar

11 aug, 2020 
AvMinna Wallén-Widung
Nästa år kan det bli dyrare att köpa hämtmat och -dryck. En utredning som gjorts på uppdrag av regeringen föreslår en ny skatt på engångsartiklar i plast, för att minska den negativa miljöpåverkan.
Annons

Vi använder i dag stora mängder engångsartiklar tillverkade i plast och användningen väntas öka de kommande åren. Alla plastartiklar orsakar stora mängder sopor och har blivit ett enormt miljöproblem. Förra året tog därför regeringen initiativ till en utredning om att införa skatt på de här produkterna. Nu är utredningen klar, och blir det som den föreslår införs i november 2021 en beskattning på muggar och livsmedelsbehållare av plast.

Fem kronor per plastmugg

Utredningen föreslår att skatt ska betalas på fem kronor per mugg och sju kronor per livsmedelsbehållare. Är muggen eller behållaren däremot tillverkad av andra material och bara innehåller upp till en procent plast, föreslås skatten bli betydligt lägre. En artikel med upp till tio procent plast får också en något lägre skatt.

Den som ska betala skatten är den som tillverkar plastartiklarna, alternativt den som importerar dem. Men i slutändan är det konsumenten som troligtvis får betala skatten i form av höjda priser på mat och dryck. En genomsnittlig konsument kan förvänta sig en ökning av kostnaderna med 300-900 kronor per år, om man fortsätter att köpa mat och dryck i plastbehållare. Också mataffärer som säljer färdigförpackad mat för avhämtning ska enligt förslaget omfattas av skatten.

Annons

Hitta andra vägar för att ta med sig mat

Skatten förväntas påverka aktörer som säljer mat och dryck för avhämtning att i större grad börja välja engångsartiklar i andra material än plast, och på vis uppnå positiva resultat för miljön. Enligt utredningen förväntas den nya skatten inledningsvis medföra en minskning av användningen av engångsartiklar med 25 procent. Skatten förväntas också till en början dra in ungefär 3,8 miljarder kronor till de offentliga finanserna.

Författarna till utredningen skriver att kafébesökare i framtiden antingen kan ta med en egen mugg eller matlåda, eller gå med i någon form av roterande pantsystem där kärlen diskas och återanvänds.

Förslaget kritiseras

Förslaget med en skatt på plastmuggar och -matlådor får kritik från Moderaterna.

– Det har redan kommit väldigt många skatter som jäklas med vanligt folk, säger Niklas Wykman, partiets skattepolitiska talesperson, till Sveriges radio.

Annons

Moderaterna tror att den föreslagna skatten kan leda till arbetsmarknadspolitiska problem.

– Det blir ju dyrare att köpa en kopp kaffe, det blir dyrare att köpa med sig mat från restauranger och livsmedelsbutiker och då blir det svårare att skapa jobb inom den typen av sektorer och få in unga människor och utrikesfödda på arbetsmarknaden, säger Niklas Wykman till Sveriges radio.

Foto: TT

Läs mer:

Chockerande bilder! Så mycket plast äter du varje år (och så påverkas du)

Studie: Vi får i oss en tesked mikroplast – i veckan

Svenska klädkedjorna tar upp kampen mot plastpåsarna

Annons