Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Nu får hemmatest för covid-19 säljas till privatpersoner

19 apr, 2021 
Avvivvi Alström
Hand håller i ett covidtest
Läkemedelsverket har nu beviljat ett företag tillstånd att sälja covidtest för hemmabruk. Testet är av samma slag som anänds inom vården.
Annons
5 aktuella frågor och svar om covid-19Brand logo
5 aktuella frågor och svar om covid-19

Hittills har det inte varit möjligt att testa sig själv för pågående covid-19 hemma. Läkemedelverket har vid två tillfällen förbjudit självtester för covid-19. Anledningen till förbudet var att testerna inte uppfyllde de krav som ställs på självtester.

Dessutom har Folkhälsomyndigheten avrått privatpersoner från att använda självtester för covid-19. Detta eftersom de inte bedömts som lämpliga som konsumentprodukter.

Men nu har Läkemedelsverket beviljat en dispens för ett antigentest för hemmabruk.

Testet ger svar på 20 minuter

Testet får därmed börja säljas som självtest till privatpersoner. Det är samma snabbtest som används inom sjukvården. Det ger svar på om man har covid-19 inom cirka 20 minuter.

Annons

Eftersom testet egentligen inte är anpassat för användning av konsument krävs det att testet granskats av en tredje part – eller att Läkemedelsverket gett dispens från det kravet.

– Men om en produkt bedöms som viktigt för folkhälsan, eller om det kan rädda liv, kan det beviljas dispens. Det här är första gången Läkemedelsverket beviljar dispens för ett självtest av covid-19 som vänder sig till konsumenter, säger Helena Dzojic, på enheten för medicinteknik på Läkemedelsverket.

Beslutet om dispens fattades i förra veckan och testet får därför börja säljas i handeln nu. Testet tillverkas av det koreanska företaget Humasis CO och heter Humasis COVID-19 Ag Hemtest.

– Idagsläget vet vi inte exakt var det kommer att säljas, säger Helena Dzojic.

Sannolikt kommer det att finnas på apotek.

Folkhälsomyndigheten har nu också uppdaterat sin vägledning om självtester. Du kan läsa den här.

Foto: TT

Annons