Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Nina Åkestam om feministboken: Känner mig anklagad

17 aug, 2017 
Joel Linde
När Nina Åkestam hade läst boken "Därför är jag inte feminist" skrev hon ett inlägg på Facebook. "Det var länge sen jag strök under så mycket i en bok. Ännu längre sen jag kände mig så anklagad och samtidigt så mentalt uppfriskad", skrev hon. Läs hela hennes hyllade inlägg här.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Författaren och skribenten Nina Åkestam skrev en kraftfull text på Facebook under onsdagen efter att ha läst den nysläppta boken Därför är jag inte feminist. Ett feministiskt manifest. av den amerikanska författaren och kritikern, Jessa Crispin.

Precis som titeln antyder är boken kritisk mot feminismen som den ser ut i dag, vilket Nina Åkestam nu medger att hon skriver under på.

Läs också: Kvinnan är det starkare könet – 8 bevis

”Crispins tes är att feminismen har blivit för mesig. I vår vilja att nå fler har vi skalat bort allt som skaver och är svårt. Vi har anpassat rörelsen till det patriarkat den en gång skulle störta. Vi är livrädda för kritik både inifrån och utifrån, fokuserar på småsaker och glömmer vad målet är. Vi ignorerar våra förmödrars kamp, är usla på intersektionalitet och bryr oss bara om att själva få det bättre. Vi är lättkränkta och skapar nätmobbar för att attackera individer som klantar sig, trots att de bara är symptom, och inte själva problemet. Vi är lyckliga så länge fler kallar sig feminister, oavsett hur de beter sig.

Annons

Jag är skyldig till många av punkterna på Crispins lista”, skriver hon.

Läs också: Helen Mirren: Därför ska alla vara feminister

Åkestam skriver att hon varit så benägen att få fler att kalla sig feminister att hon försökt förenkla det, för att undvika kritik och motstånd. Hon håller med om att feminism i dag är trängre än den någonsin varit.

”För mig tror jag att det hände när Beyoncé dansade framför ordet FEMINIST och folk ba ”det här är ett sjukt viktigt ögonblick för feminismen” och jag inte höll med alls men inte orkade/vågade säga det. För jag visste att om jag sa det skulle jag framstå som elitistisk och småsint.”

Nina Åkestam vänder sig också mot att kvinnor automatiskt blir kritiserade om de kritiserar andra kvinnor.

Annons

”För så blir det när allt är feminism, så till den grad att allt en kvinna gör är feministiskt så länge hon säger det, och all kritik är dåligt systerskap.”

Läs också: Feministiska Eva, 5, gör succé på nätet – hör hennes kloka ord

Hon tar också Joakim Lamotte som exempel på ett symptom av den moderna feminismen.

”Men, precis som Crispin vill jag inte tillhöra en rörelse där det är bra att gå runt i en t-shirt där det står Girl Power men dåligt att göra motstånd när kvinnors kroppar sexualiseras i media. Det ena är yta, det andra är substans, och en ytlig feminism är förbaskat ointressant. Dessutom är den farlig. Den öppnar upp för att människor som Joakim Lamotte eller för den delen SD-politiker kan få hållas, för de vill ju skydda kvinnor. Och det är ju typ feminism och då kan det inte vara dåligt.”

Läs också: 7 kvinnor som ger styrka när allt känns nattsvart 

Inlägget har delats friskt och hyllats på Facebook, men många påminner också om att poängen är densamma som andra vågen-feminister har lyft hela tiden. Så här skriver en person:

”… låt oss inte glömma alla kvinnor som varnade för tredje vågens ”feminism”, för liberal- och queer”feminismen” och för tanken att allt kvinnor gör är feministiskt även när det är ett uppenbart resultat av kvinnors brist på valfrihet i ett patriarkat…”

Här kan du läsa hela Nina Åkestams inlägg.

Vad tycker du?

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Studie: Kvinnor är bättre än män på att multitaska

Att multitaska gör oss dumma.
Läs också: Studie: Kvinnor är bättre än män på att multitaska
Annons