Nanne Grönvall om stökiga uppväxten: "Slagsmål så att möblerna flög"

Nanne Grönvall i vit jacka.
TV: Här är 8 tecken på att du dricker för mycket alkohol
1:20

Efter reklamen: TV: Här är 8 tecken på att du dricker för mycket alkohol

(1:20)

Slå på ljud

Artisten Nanne Grönvall växte upp med en missbrukande mamma, en uppväxt som var minst sagt turbulent. Nannes mamma missbrukade sprit och tabletter och umgicks även med män som både missbrukade och var våldsamma. På senare år har Nanne valt att öppna upp sig allt mer om uppväxten, för att ge hopp till andra i liknande situation.

Unde pandemin har BRIS fått rekordmånga samtal av barn som mår dåligt, just dessa barn vill Nanne vända sig till, det sa hon tidigare i år i TV4:s Nyhetsmorgon.
– När jag går ut och pratar om det vill jag ge hopp och säga: söker ni hjälp och pratar ni om det och så vidare så kan det blir jättebra, säger hon.

Började öppna sig i vuxen ålder

Som barn vågade Nanne inte berätta om hur hennes hemsituation såg ut, det var först i vuxen ålder hon började öppna upp sig. Bland annat har hon berättat om den tuffa uppväxten i sitt sommarprat i Sommar i P1 och skrivit låten Hatar älskar som handlar om relationen till hennes mamma under uppväxten.

Responsen på att Nanne har öppnat upp sig under sin uppväxt har varit enorm. Både från personer som känner igen sig i hur det är att leva med någon med ett missbruk och från personer som själva är eller har varit beroende.
– Det peppar många, berättar Nanne.

"Det kunde vara vapen"

Det var inte bara Nannes uppväxt som kantades av missbruket utan även hennes vuxna liv. Hennes mamma kunde ringa Nanne på nätterna, påverkad, så att Nanne fick åka dit och rycka in.
– Det var ju slagsmål så att möblerna flög och det kunde vara vapen, knivar och allt möjligt, berättar Nanne.

Nannes räddning var att börja i terapi och där lärde hon sig att sätta ner foten mot sin mamma. Nanne slutade till exempel svara när mamman ringde om nätterna. Något som var oerhört tufft men som till slut gav resultat.
– Det var efter det som hon slutade och valde mig framför flaskan, säger hon.

Nannes mamma gick bort som 65-åring men innan dess blev hon alltså nykter.
– Min mamma blev nykter alkoholist de sista femton åren hon levde, vilket är helt fantastiskt och ovärderligt, säger Nanne.

Uppmanar skolorna att ta sitt ansvar

Nanne ger sina bästa tips till barn som lever med missbrukande föräldrar – nämligen att prata. Hon vill också uppmana skolorna att ta sitt ansvar.
– Jag vill uppmuntra att de i skolorna ska vara vaksamma på hur barnen mår efter att ha varit hemma. Och framförallt berätta, det finns journummer, det finns BRIS, Maskrosbarn och massor med olika organisationer, säger hon.

Trots alla motgångar har Nanne ett knep för att hantera livets mörker.
– Hela livet består av motgångar som dyker upp. Ibland är det sådant man kan hantera och ibland är det sådant som förändrar hela ens liv. Rädslan för att något ska hända finns naturligtvis alltid – men om du går omkring med den rädslan hela tiden styr den snart hela ditt liv. För att orka hantera tuffa situationer i livet försöker jag att verkligen njuta när saker är bra i livet. Då känner jag bara en oerhörd glädje och tacksamhet – jag tar aldrig något för givet!, har hon tidigare sagt i en intervju med tidningen Hälsoliv.

TV: 5 snackisar från veckan som gått
1:19

Efter reklamen: TV: 5 snackisar från veckan som gått

(1:19)

Slå på ljud

Utvald läsning