Nya rön: Den brittiska mutationen ger annorlunda symtom

7 saker vi vill njuta av efter corona
Slå på ljud

Den brittiska muterade coronavarianten B.1.1.7 verkar bete sig annorlunda jämfört med det ursprungliga viruset. Bland annat tror man att det är mer smittsamt. Enligt studier kan det vara 30 till 50 procent mer smittsamt. Det muterade viruset finns även i Sverige. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste uppgifter finns 95 kända fall rapporterade.

Så skiljer sig symtomen av det muterade viruset

Nu visar nya siffror från Storbritanniens statistikmyndighet att den som smittas av det muterade coronaviruset får något annorlunda symtom än de som smittas av det ursprungliga viruset.

Personer som smittats av B117 verkar inte tappa smak- och luktsinne i lika hög utsträckning. Däremot får man oftare hosta, muskelvärk, trötthet och halsont. Mutationen ger också oftare feber och andnöd, visar siffrorna.

Därför ger det nya coronaviruset andra symtom

Skillnaderna i symtom kan bero på att den nya virusmutationen helt enkelt ger en kraftigare infektion. Man har sett att det sprider sig snabbare i kroppen samtidigt som kroppen också producerar mer virus, skriver Aftonbladet.

Även de två andra mutationerna, det sydafrikanska och brasilianska, bedöms som mer smittsamma än det vanliga coronaviruset.

Här är de 3 nya mutationerna

  • Den brittiska virusvarianten B.1.1.7 började sannolikt spridas redan i september. Den har sedan dess tagit över smittspridningen på de brittiska öarna. Fall har har hittills konstaterats i mer än 70 länder.
  • En sydafrikansk variant upptäcktes i oktober och smittfall har hittills upptäckts i mer än 30 andra länder.
  • En brasiliansk variant uppstod troligen i redan i juli men har fortfarande en relativt liten spridning till andra länder.

De sydafrikanska och brasilianska varianterna misstänks kunna lura immunförsvaret så att det inte ”minns” viruset och hur kroppen ska bekämpa det. De har troligen lättare att återinfektera personer som redan haft covid-19.

Källa: SVT

Foto: TT

Utvald läsning