Mona Sahlin efter skandalerna: ”Finns en kraft i snedstegen”

Mona Sahlin som sommarpratare.

Mycket i Mona Sahlins sommarprat handlar om hur det är att leva i offentligheten. Hur makt korrumperar och hur beroende man blir av rampljuset. Men också hur svårt det kan vara att göra sig ”okänd” om man inte längre trivs.

Ända sedan 1970-talet har Mona Sahlin varit aktiv inom politiken och länge tillhörde hon det absoluta toppskiktet inom svensk politik. Hon har varit såväl minister som partiledare, och alltid varit en person som allmänheten har haft en åsikt om.

Sommar berättar Mona om hur hon som aktiv politiker en gång fick bajs hemskickat i ett kuvert, hur någon målade ett hakkors på hennes dörr på natten och hur en man beväpnad med yxa dök upp utanför hennes och familjens hus. Hon berättar hur hon mötte en man som spottade framför hennes fötter inför en konsert, och hur hon senare samma kväll träffade en taxichaufför som berättade att han döpt sin dotter till Mona efter henne.

– De här totalt motsatta bemötandena under en och samma dag, det är mitt liv. Hat och kärlek, aldrig likgiltighet, säger hon.

Mona Sahlin och de falska intygen

Allra störst har hatet vuxit sig i samband med att Monas snedsteg har avslöjats. För ganska exakt fyra år sedan, i maj 2016, kunde Expressen avslöja att den före detta S-ledaren hade fyllt i några falska intyg till sin förre livvakt. Tack vare intygen hade han sedermera kunnat köpa en lyxig bostadsrätt på Solsidan i Stockholm, samt en dyr bil. När uppgifterna kom ut avgick Mona Sahlin direkt från sin dåvarande tjänst som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

Hon dömdes senare att betala 80 dagsböter om sammanlagt 47 200 kronor. Senare samma år dömdes hon till dagsböter igen för skattebrott, efter att ha utelämnat inkomster i sin skattedeklaration.

Mona Sahlin 1980-tal. Foto: Anders Jahrner / IBL Bildbyrå/TT

Mona Sahlin om skammen efter skandalen

Sommar i P1 berättar hon kortfattat om sin upplevelse av det som hänt och vilka känslor händelserna väckt.

– Skam, skämmas för att ha gjort fel, ett felaktigt intyg, mitt fel. Erkänna, böter, få ett strafföreläggande, avgå, lämna, försvinna. Skam, inte våga möta andra människors blickar, skämmas. Tiden går och såren består, säger hon.

Hon fortsätter med att berätta hur det kändes som om allt annat hon gjort i sitt liv och under sin karriär inte längre spelade någon roll. Att bara snedstegen räknades och att allt bra hon faktiskt också åstadkommit glömdes bort. Att hon blev definierad utifrån det senaste felsteget och att hon under en tid inte vågade gå utanför dörren av rädsla för att möta hat och brännande löpsedlar.

– Jag är öm, något försvann inombords. Känner mig sårad, av mig själv mestadels, men också av den intensiva känslan av att minnet i politiken är så oförsonligt.

Mona Sahlin berättar i Sommar i P1 om vägen tillbaka

Men även om hon medger att hon fortfarande känner skam över att hon svikit förtroenden, har hon haft ett stort stöd i vänner som har hjälpt henne att se det hela från ett annat håll. Och att hon i dag kan se att de människor som har vågat sticka ut hakan, pröva sina vingar och kanske misslyckats på kuppen, är de som har något eget.

– Man har ett annat allvar, man vet vad som är på riktigt. Det finns en kraft i snedstegen, missödena, smärtan, sorgen över att förlora ett barn, som man kan ta tillvara om man lyckas resa sig istället för att vanemässigt och i panik förkasta allt som verkar mörkt, säger hon.

Sommar med Mona Sahlin sänds i P1 den 23 juni klockan 13.00 och finns tillgängligt på Sveriges radio hemsida.

Foto: Sveriges Radio

LÄS MER:

De är årets sommarpratare i P1 – hela listan 2020

De bästa Sommarprat i P1 – avsnitten vi aldrig glömmer

Utvald läsning