Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Missa inte den rosa supermånen i april!

08 apr, 2020 
Rosa supermåne i april.
Fullmånen i april blir årets största månhändelse! Den är närmare jorden än den kommer vara på hela året – en så kallad supermåne.
Annons

Videon kunde inte hittas

Uppdaterad i april 2021.

Det är alltid något särskilt med fullmåne, men vissa månade är häftigare än andra! I mars 2021 hade vi en riktigt starkt lysande fullmåne – men aprils måne kan toppa hela året!

Se också kalender för alla fullmånar under hela 2021.

Supermåne i april 2021

Varför? Aprils måne är en så kallad supermåne (eller perigeum-syzygy, som är den vetenskapliga termen), vilket innebär att den är ovanligt nära jorden, och kommer därför att se större ut än vanligt. Just tisdagen den 27 april 2021 är månen betydligt närmare jordens yta än vanligt – och beräknas se 20 procent större ut. Du kan se den från kl 05:31.

Nästa supermåne är dock inte långt bort – vi kan få uppleva den redan den 26 maj 2021, om vädret tillåter!

Varför kallas det "rosa supermåne"?

I USA kallas den också för ”pink supermoon”. Att den kallas rosa har egentligen inte med färgen att göra – den kommer ha sin vanliga ljus gula färg – utan det kommer enligt den amerikanska bondepraktikan från att den amerikanska ursprungsbefolkningen döpte alla fullmånar efter vad som händer i naturen. I mars kallades den maskmånen, för att då börjar marken värmas upp och maskarna vaknar, i april kallas den rosa måne – för att då börjar de rosa blommorna mossflox blomma.

Annons

Andra månord att ha koll på:

Månförmörkelse

En månförmörkelse sker när en fullmåne befinner sig totalt i skuggan av jorden. Förutom att det ska vara fullmåne ska också solen, jorden och månen ligga på en perfekt linje. Månförmörkelsen kan vara i flera timmar.

Det finns tre olika typer av månförmörkelse: total månförmörkelse, delvis månförmörkelse och penumbral månförmörkelse.

Blodmåne

Blodmåne är ett fenomen som ibland ses under en total månförmörkelse.

Månen kan upplevas röd till färgen. Det är då inte månen själv som lyser rött, utan färgen beror på att jordens atmosfär böjer ljuset, och att det endast är rött och orange ljus som har så lång våglängd att det kan passera genom atmosfären och tränga in i umbraskuggan. Om jorden inte hade haft en atmosfär hade månen alltså varit helt mörk under månförmörkelsen.

Blå måne

Inte heller här ändrar månen färg, istället handlar det om när i almanackan den dyker upp. Blå måne kallas nämligen den andra fullmånen inom samma kalendermånad.

Det engelska uttrycket ”once in a blue moon” antyder att något händer väldigt sällan – vilket även blå måne gör.

Källa: Illustrerad vetenskap, Prevention, Expressen Foto: TT

Läs mer:

MåBra granskar: Så påverkas vi av fullmånen

När är det fullmåne? Då är månen full i år

Fullmåne – därför sover du dåligt när månen är full

Solförmörkelse – tänk på det här

Annons