Micael Dahléns 8 sekunders-tips hyllas stort – läs hela här!

”På åtta sekunder hinner du springa 70 meter om du verkligen tar i.”, så inleder ekonomiprofessorn Micael Dahlén sin omtalade krönika i Göteborgs-Posten.

Micael blev känd som ”rockstjärneprofessorn” för de breda massorna under 2014, när han tog tjänstledigt från sin tjänst som ekonomiprofessor vid Handelshögskolan i Stockholm för att ägna ett helt år till att bryta sina oönskade vanor och fobier. Syftet var att se vad som egentligen krävs för att få hjärnan och beteenden ur gamla hjulspår.

Han lutar sig både mot forskning och egen erfarenhet när han berättar om tekniker som bryter och skapar nya tankemönster – och vilken tid det tar att anamma de nya rutinerna. Stora förändringar behöver inte ta så mycket tid, åtta sekunder räcker väldigt långt menar Micael Dahlén.

”Tänk om vi alla räknar till åtta och ger hjärnan de där sekunderna att arbeta innan vi reagerar på allt vi läser och hör och börjar tumma iväg meddelanden på mobilerna och hamra versaler och utropstecken på tangentborden. Innan vi kallar en artist de mest fruktansvärda saker bara för att hen vågar vara sig själv, önskar en sommarpratare ett öde värre än döden bara för att hen säger vad hen tycker, eller hånar en skolkompis som ser härligt annorlunda ut.”, skriver han bland annat.

”Några få sekunder räcker för att väcka empatin”

På bara åtta sekunder hinner du nämligen känna efter. Det är allt som krävs för att hjärnan ska hinna utveckla känslor som empati och medkänsla: ”Det visar sig att det faktiskt tar bara åtta sekunder att sätta sig in i hur någon annan tycker och tänker och mår. På den tiden hinner hjärnan lysa upp i alla möjliga vackra färger på de scannade bilderna och börja förstå varför någon gjorde eller sa något, vad hen förmodligen egentligen menade och vilka konsekvenser det vi skriver eller säger kan få för andra.

Läs hela tänkvärda krönikan här!

I ett klipp inför We Are One-galan 2015 sammanfattade Micael Dahlén det så här:

Redaktionens tips