Mia Skäringer skildrar sitt personliga mörker i ny bok

mia skäringer ny bok
5 saker vi älskar med Mia Skäringer
1:17

Efter reklamen: 5 saker vi älskar med Mia Skäringer

(1:17)

Slå på ljud

Mia Skäringer Lázár är ständigt aktuell, som skådespelare, komiker och nu författare. I nya självbiografin Maria - en kvinnlig komikers dagbok berättar hon om hur humorn blivit en överlevnadsstrategi i livet som kantats av psykisk ohälsa, självskadebeteenden, självhat, övergrepp och ätstörning.

– Bakom en kvinnlig komiker finns övergrepp och förnedringar. Bakom en kvinnlig komiker finns sorg. Bakom en kvinnlig komiker finns andra kvinnors lidande, och deras osynliga liv, säger hon vid en högläsning ur boken på Instagram.

Skrotade podcasten med Anna Mannheimer

Tidigare i år meddelade Mia att hon och Anna Mannheimer lägger ned sin populära podcast som de gett ut en gång i veckan i fyra års tid.

– Man kan hamna i det här att man kan få lite självförakt, att man känner att vem är jag som ska sitta här och domdera och brodera och lägga ut texten och berätta om mig själv, ”håll käften med dig människa och gå ut och lev ett tag istället så att du får något nytt att berätta om”, sa Mia Skäringer Lázár i det sista podd-avsnittet.

– Därför så kom vi fram till, efter mycket processande, att vi faktiskt ska runda av här.

Läser högt ur Maria - en kvinnlig komikers dagbok

mia skäringers bokomslag

Mia Skäringers självbiografi Maria – En kvinnlig komikers dagbok finns ute nu.

Lyssnare av podcasten har känt till att Mia arbetat parallellt med att skriva en bok. På förlaget Lind & Co:s hemsida står att läsa:

”Mia Skäringer berättar modigt och utan omsvep om allt humorn gett henne, men också om vad livet i rampljuset kostat. Maria – En kvinnlig komikers dagbok är en ärlig, insiktsfull och smärtsam uppgörelse med jämställdheten, uppväxten och, inte minst, med sig själv.”

Mia Skäringer Lázár fortsätter sin högläsning på Instagram med orden:

– Bakom en kvinnlig komiker finns ångesten, den utan gloria. Den som aldrig fått förklara sig eller blivit förstådd. Den som aldrig varit intressant. Den som tystat sig i skuggan av hans för att inte störa ordningen i rummet. Den sedan urminnes tider.

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

Maria - en kvinnlig komikers dagbok finns att köpa i butik och online nu.

Källa: Lind & Co

Foto: Mikael Kenta

Utvald läsning