Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Mia Skäringer om övergreppen: "Nu släpar vi skammen till sin egen sida"

29 maj, 2018 
Mia Skäringer har skrivit ett nytt inlägg om #metoo.
Äntligen vågar kvinnor bryta tystnaden kring våld och övergrepp och flytta skammen dit den hör hemma. I systerskapet finns en enorm kraft som förenar kvinnor över generationsgränser, språkbarriärer och samhällsskikt, menar Mia Skäringer i ett hyllat Facebook-inlägg. Läs hennes starka ord här!
Annons

5 saker vi älskar med Mia SkäringerBrand logo
5 saker vi älskar med Mia Skäringer

Tystnadskulturen kring övergrepp mot kvinnor – och skammen som gjort att kvinnor inte vågat berätta – håller på att luckras upp. I svallvågorna efter #Metoo har kvinnofrågor hamnat i fokus och nu vågar allt fler kvinnor bryta tystnaden.

Detta uppmärksammar skådespelerskan Mia Skäringer i ett nytt, hyllat Facebook-inlägg, där hon menar att kvinnor – nu mer än någonsin – står enade i kampen mot skammen och tystnaden.

”Nu har vi släpat skammen till sin egen sida. Fokus är ställt där det ska stå. Vi blöder av blåsor i händerna. Gråter av lättnad för vad vi faktiskt åstadkommit. Och vi har alla släpat på olika sätt. Försiktigt med handduk under för att inte repa golven i finrummen. Våldsamt och högljutt genom korridorer som tystats. Vi har gjort det tillsammans oavsett olikheter och åsikter. Burit det som förr var vår ensamhet som vi trodde vi aldrig kunde dela. Detta stod över allt”, skriver hon.

Annons

Läs även: Mia Skäringer hyllas för inlägg om psykisk ohälsa

Trots att minnena fortfarande gör ont måste vi fortsätta stå upp för våra medsystrar, menar Mia.

”Många av oss är stora sår. Mitt i, just ihågkommet eller brutalt upprivet. Ärrbildningar som kan börja blöda när ni så oförsiktigt, respektlöst och hårdhänt rotar och petar. Vissa av oss är helt förträngda och har inget språk. Andra är tystade av kulturer. Några av oss finns inte längre. Våra kroppar och känsloliv är fläckvis svarta. Brända. Vi förnimmer samma känslokropp. På en punkt blir vi ett”, skriver hon.

Läs hela det hyllade inlägget här:

Läs även:

Mia Skäringer om kritiken mot Metoo

Mia Skäringer rasar mot Acne och deras modellval 

Mia Skäringer berättar om utbrändheten

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Annons