#MeToo utsedd till årets viktigaste person av Times

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Ända sedan 1927 har den amerikanska tidskriften Time Magazine varje år utsett den person som har haft störst påverkan på världen under året som har gått.

Förra året vann USAs president Donald Trump den ärofyllda titeln, och tidigare år har personer som Mark Zuckerberg, Barack Obama och Angela Merkel stått som segrare.

Läs också: Forskaren: Så kan #metoo minska trakasserierna

I år har turen gått till #MeToo-rörelsen, på engelska kallat ”The Silence Breakers”. Utnämningen tillägnas med andra ord alla de kvinnor världen över som under hashtaggen #MeToo vittnat om sexuella trakasserier och övergrepp.

Rörelsen startades för tio år sedan av Tarana Burke, men fick nytt liv när skådespelerskan Alyssa Milano startade hashtaggen #MeToo på Twitter och uppmanade alla som varit med om sexuella trakasserier eller övergrepp att gå samman för att synliggöra vidden av problemet. Därefter tog det inte lång tid innan kampanjen utvecklades och delades över hela världen i lavinartad takt.

Läs också: Svenska kyrkan i nytt #metoo-upprop: ”Han sa att övergreppen gav krydda åt hans äktenskap”

I Sverige finns det en lång lista på branscher som genom en egen hashtag organiserat sig och berättat om decennier av sexövergrepp och trakasserier – bland annat #tystnadtagning, #medvilkenrätt, #närmusikentystnar och #deadline.

Omslaget på Time Magazine pryds av Ashley Judd, Susan Fowler, Adama Iwu, Taylor Swift och Isabel Pascual – som alla delade med sig av sina erfarenheter i samband med #MeToo-rörelsen. Time Magazines chefredaktör Edward Felsenthal skriver mer om beslutet i en text på tidningens hemsida.

Läs också: 2290 kvinnor inom sporten i nytt upprop: ”Det är dags för timeout”

”Det modiga agerandet utfört av kvinnorna på omslaget, tillsammans med de många andra kvinnornas, har utlöst en av vår tids största kulturskiften på häpnadsväckande kort tid. Vi är i halvvägs in i början på det här uppnystandet. Det är så mycket vi fortfarande inte vet om vilken kraft det här upproret har. Hur långt kan det gå?”

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Journalister vittnar om sexuella övergrepp i nytt upprop: ”Jag blev drogad och våldtagen”

Läs också: Journalister vittnar om sexuella övergrepp i nytt upprop: ”Jag blev drogad och våldtagen”

 

Redaktionens tips
Dela på: