Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Maries ärliga ord om systerns död: ”Missade att hon tog sitt liv”

05 aug, 2019 
Den 29 februari 2016 avled Ainbusk-sångerskan Josefin Nilsson, bara 46 år gammal. I Sommar i P1 berättar systern Marie Nilsson Lind om känslorna efter att ha förlorat sin bästa vän – samtidigt som hon avslöjar nya detaljer om dödsfallet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I mars i år släpptes SVT-dokumentären Josefin Nilsson – älska mig för den jag är. En gripande skildring av Josefin Nilssons liv som artist och skådespelare, men också om en betydligt mörkare sida av hennes tillvaro, där våld i nära relation spelade huvudrollen.

Den 29 februari 2016 avled artisten blott 46 år gammal, och i Sommar i P1 berättar Marie Nilsson Lind nu om sorgen efter att ha förlorat sin syster. Hon beskriver hur hon i över tre års tid försökt hitta tillbaka till sig själv igen. Lista ut vem hon är utan Josefin i livet, och lära sig att leva med saknaden.

– Jag satt vid min syster som hade varit död i en timme och likbilen var på väg. Det var skottdagen som egentligen inte finns, den 29 februari 2016. Miljön var precis som i Det sjunde inseglet – det är jag som är döden. Den tog min syster, jag slogs och skrek och försökte hålla i henne, jag slogs med den jävla döden, berättar Marie i programmet och fortsätter:

Annons

– Det går inte att förstå döden, ena stunden skrattar vi åt att här står vi i urtvättade nattlinnen från lasarettet och borstar tänderna. Säger att vi sover en stund. Josa säger: ”Tack för allt du gjort för mig Kika, jag älskar dig”, för att i nästa stund se att hon bärs ut i en svart plastsäck. Det går inte att förstå att vi aldrig mer ska ses.

Josefin Nilssons dödsorsak avslöjas: ”Självmord”

Josefins öde har skapat stora rubriken. Hon led in i det sista av sviterna efter misshandeln hon blivit utsatt för, och skadorna har beskrivits som en av orsakerna till hennes plötsliga död. Men det finns en detalj om artistens liv som inte har skildrats – förrän nu. I Sommar väljer Marie nämligen att för första gången berätta vad som stod i systerns obduktionsrapport. ”Dödsorsak: självmord.”

– Jag har inte velat säga det för skulden att jag inte kunde hålla henne kvar i livet, att jag missade att hon tog sitt liv. Det är så starkt för mig så jag har inte velat att vi ska gå ut med det ordet, säger hon och fortsätter:

Annons

– Den enorma skulden att hon kanske var medveten om att hon tog sitt liv, eller var hon så påverkad att hon inte visste? Tänk om hon räknade med att jag skulle hitta henne i tid. Menade hon ”tack för allt” som ett avsked?

Färdigställer bok om artistens liv

För att bearbeta sin sorg och för att fullfölja Josefins önskan berättar Marie att hon just nu arbetar med att färdigställa det bokmanus som Josefin skrev på fram till sin död. Publiceringsdatumet är satt till den 29 februari 2020, på dagen fyra år efter att artisten lämnade jordelivet.

Precis som med dokumentären Josefin Nilsson – älska mig för den jag är ser Marie det här som en väg till upprättelse, och i sitt sommarprat beskriver hon tacksamheten över att Josefins röst har fått bli hörd igen.

– Hon fick komma till tals till oss i livet igen och visa den hon var, att faktiskt bli sedd med nya ögon. Fastän hon är borta så fick hon ge uttryck åt sin sanning, och hennes öde glöms inte till att vara en rad i ett nöjeslexikon.

Foto: Karl Melander/Aftonbladet/TT, Börje Thuresson/Aftonbladet/TT

Läs mer:

7 kända kvinnor som utsatts för misshandel – här är deras egna ord

Här är sjukdomarna misshandlade kvinnor drabbas av

Våld i relationer: Här är varningstecknen – och hjälpen

Annons