Marie Göranzon om svårigheterna i att åldras med Jan Malmsjö

Jan Malmsjö Marie Göranzon
5 otippade saker vi gör som kan få huden att åldras i förtid
1:32

Efter reklamen: 5 otippade saker vi gör som kan få huden att åldras i förtid

(1:32)

Slå på ljud

Förra året fyllde Marie Göranzon 80 år, och maken Jan Malmsjö blev 90 år. De gifte sig 1974 och hade vid det laget varit ett par i några år.

När skådespelerskan nu gästar Malou möter på TV4 berättar hon att livet och relationen tagit en vändning den senaste tiden.

– De senaste två åren har blivit annorlunda, fast allt finns kvar. Värmen mellan oss, all erfarenhet som vi har av varandra, våra barn och barnbarn. Men det vi gör i det vardagliga livet ser ju annorlunda ut, säger hon i programmet.

“Det är ett gammalt liv i slowmotion”

Tidigare kunde de hoppa ur sängen, ta på sig snygga kläder och gå på en rask promenad innan det var dags för lunch. Marie Göranzon berättar att hon vaknar varje morgon och tänker att så kommer även den här dagen att se ut.

– Det hinner gå genom mitt huvud innan jag tänker ”nej, men det går ju inte”. Vi måste göra det mycket långsammare. Det tar tid, och sen kanske man behöver en rollator eller käpp. Kanske inte orkar gå lika långt. Det är ett gammalt liv i slowmotion, på något sätt, säger hon.

Jan Malmsjö och Marie Göranzon har sonen Jonas Malmsjö tillsammans.

Jan Malmsjö och Marie Göranzon har sonen Jonas Malmsjö tillsammans.

Jonas Ekströmer/TT

Frustrationen över det nya livet

Att livet ter sig annorlunda kan ibland bli frustrerande och leder till att hon blir förbannad. Andra dagar känns det mer normalt.

– Sen tillåter jag mig själv att bli arg och irriterad. Och det blir han med. Det tycker jag är jätteskönt, när han skriker till på mig för att jag blir irriterad. Det finns fortfarande rättigheter mot varandra, så att man inte låter den ena gapa och skrika, och den andra stackaren sitter hjälplös. Nej, så är det inte. Han är fortfarande på bettet, säger Marie Göranzon.

Två gånger i veckan går Jan Malmsjö till en dagsverksamhet på Gärdet i Stockholm. Där äter han och de andra lite äldre personerna mat, lyssnar på musik och läser tillsammans.

– Det är en samvaro två dagar i veckan. Han älskar att vara där, säger Marie Göranzon.

Foto: TT

Utvald läsning