Marie Göranzon om döden: Jag vill inte försvinna

Marie Göranzon med svart kavaj och vit skjorta.
7 orginalfilmer på Netflix som har premiär 2021
1:18

Efter reklamen: 7 orginalfilmer på Netflix som har premiär 2021

(1:18)

Slå på ljud

I dagsläget kan man se Marie Göranzon i den nya Netflix-filmen Dancing Queens med Molly Nutley i huvudrollen. Filmen handlar om en ung kvinna med dansambitioner som upptäcks på en drag queen-klubb, regissör är den tidigare kollegan Helena Bergström. För Svenska Dagbladet berättar hon om inspelningen.
– När man har hållit på så här länge är det viktigaste vilka man jobbar med. Jag går inte in i ett projekt för att göra karriär, den är ju över för länge sedan. Nu är det bara stimulerande saker som väger in och Helena Bergström tycker jag väldigt mycket om att jobba med, säger hon.

Marie Göranzon om sin stora kärlek

Förutom bra kollegor och vänner har Marie Göranzon funnit något annat genom jobbet – nämligen den stora kärleken. Hon och skådespelarkollegor Jan Malmsjö har varit gifta i snart 50 år och träffades genom det gemensamma yrkesvalet.
– Vi har alltid tyckt om att spela mot varandra och korresponderar nästan bättre på scenen än privat. Han har varit fantastisk med att stötta och coacha mig, otroligt bussig och peppande. I familjelivet tycker jag inte att han visat framfötterna på samma sätt. Där har han varit en latmask, hela den privata biten, det paketet kan man kanske skicka tillbaka, säger hon.

Att stå på scenen tillsammans verkar kunna göra mycket gott för en relation, i alla fall baserat på Marie Göranzon erfarenheter. Hon berättar om när hon och Jan Malmsjö spelade mot varandra i Dödsdansen på Dramaten.
– Vi stod och skällde på varandra på scen i tre timmar och har nog aldrig varit så snälla mot varandra i hemmet. Man vräkte ur all skit som fanns så när man kom hem var man som en liten ängel, säger hon.

Marie Göranzon och Jan Malmsjö.
Eero Hannukainen/TT

Det är inte första gången som skådespelerskan öppnar upp sig om relationen. Under inspelningen av Renées brygga berättade hon om hur man gör för att hålla kärleken vid liv efter så många år tillsammans.
– Man har en respekt för varandra. Sedan är det klart att det är upp och ner. Det skulle vara löjligt att stå här och säga att det bara är fantastiskt. Det är ett jobb, det är en jätteuppgift, det är som att bestiga Mont Blanc varje dag, sa Marie.

"Jag vill inte försvinna"

Marie berättar att privatlivet idag är mycket viktigare än jobbet. Med 40 filmer och 50 pjäser i bagaget tänker hon nu mycket på hur många år hon kan ha kvar av livet.
– Jag har tänkt mycket på åldrande och döden den senaste tiden. Det är många runtomkring mig som försvunnit, dött eller blivit sjuka. Det är egentligen jävligt fräckt, att folk måste dö. Nu går jag och räknar och funderar på hur mycket tid jag kan få med barnbarnen. Jag vill inte försvinna för då hinner jag inte se vad som händer med dem. Men jag går inte och räknar skådespelarroller, det kan jag säga dig, säger hon.

Utvald läsning