Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Månförmörkelse: Så upplever du bäst århundradets blodmåne

05 jul, 2018 
Månförmörkelsen den 27 juli blir något utöver det vanliga!
Du missar väl inte årets astronomiska händelse? Fullmånen den 27 juli blir något utöver det vanliga, då det samtidigt är en total månförmörkelse – vilket färgar månen röd. Här är bästa tipsen för att se blodmånen!
Annons

Den 27 juli inträffar nästa fullmåne – och den här gången sker det samtidigt som en total månförmörkelse. Resultatet: Du har chans att se en ovanligt häftig så kallad blodmåne!

Vid en total månförmörkelse befinner sig månen helt och hållet i jordens skugga, eller umbra som den kallas. Och helt utan solljus uppstår fenomenet ”blodmåne” – att månen får en dramatiskt röd färg för oss som ser på den från jorden.

Läs också: Månkalender: Då är det fullmåne i år

Det är inte månen själv som lyser rött, utan färgen beror på att jordens atmosfär böjer ljuset, och att det endast är rött och orange ljus som har så lång våglängd att det kan passera genom atmosfären och tränga in i umbraskuggan. Om jorden inte hade haft en atmosfär hade månen alltså varit helt mörk under månförmörkelsen.

Hur länge varar en månförmörkelse?

Till skillnad från en solförmörkelse, som bara varar i några minuter så kan en månförmörkelse pågå i flera timmar. Både sol- och månförmörkelse är ovanliga fenomen – men missar du supermånen nu den 27 juli får du faktiskt en ny chans redan den 21 januari 2019!

Annons

Till skillnad från vid en solförmörkelse är det inte skadligt att titta direkt på en månförmörkelse – ljuset är då svagare än vid en vanlig fullmåne.

Blodmånen den 27 juli blir enligt beräkningar 2000-talets längsta månförmörkelse – ta chansen att se fenomenet! Här är några tips för att få ut så mycket som möjligt av upplevelsen, förutsatt att du har ett tillåtande väder.

1. Planera för att vara vaken och ute sen fredagen den 27 juli. Fenomenet startar när månen går upp över horisonten (ca 21:15 i Malmö) och slutar när jordens skugga lämnar månens yta (omkring 01:30). Allra häftigast kommer månen att vara mellan 21:30-23:14 – då månen är helt förmörkad. Mitten är omkring 22:22.

2. Ju längre söderut desto bättre. I Skåne kommer månen högre upp på himlen än i Norrland. Norrlänningar för nöja sig med att veta att solförmörkelsen den 11 augusti kommer att synas som bäst i norr!

Läs också: Fullmåne – så kan den påverka din sömn

3. På resa? Månförmörkelsen kommer kunna ses från stora delar av världen. Är du på resa i Europa är chanserna stora att du ser månen bättre än här hemma. Men även Afrika, delar av Asien och Australien kommer att kunna se supermånen. På den här kartan kan du se var blodmånen kommer att synas.

Annons

4. Håll koll mot syd och sydost. Månen kommer till en början att vara förmörkad och svår att se. När den syns som mest kommer färgen inte alls at se ut som blod, trots namnets antydan, men även en ljus sommarnatt kommer det rödaktiga skenet synas klart.

5. Leta efter Mars! I södra Sverige kan du skymta planeten Mars nästan rakt under månen, strax ovanför horisonten. Kombinationen av en månförmörkelse och Mars är sällsynt – passa på att se fenomenet när du kan.

6. Ha med dig en kraftfull handkikare ut (om du inte vill släpa på en stjärnkikare) – med en bra kikare kommer du så nära att du kan se månens kratrar.

Läs också: Bilderna på Super Blue Blood Moon 2018

Källa: Populärastronomi.se, Illustrerad vetenskap Foto: IBL

Annons